Tips dan Rahsia Lulus Temuduga Kerja Kerajaan

on Wednesday, September 17, 2014

Kerja kerajaan memang menjadi impian ramai orang, termasuk yang baru lepas belajar, yang sedang bekerja, dan juga mereka yang sedang belajar. Siapa taknak kerja kerajaan kan? Yang muda, yang berumur, semua nak kerja kerajaan, namun tak dinafikan ada juga yang tak nak. Itu terpulang kepada minat masing masing.

Untuk memasuki kerja kerajaan sekarang , biasanya melibatkan peperiksaan terlebih dahulu. Lebih senang lagi urusan peperiksaan dijalankan atas talian sekarang. Bagi calon calon yang lulus peperiksaan mereka akan menghadapi temuduga pula untuk menyaring siapakah yang betul betul layak mendapat pekerjaan tersebut.

iPhone 5s gajet impian setiap blogger

on Wednesday, September 3, 2014

iPhone 5s gajet impian saya


iPhone 5s memang menjadi gajet impian saya. Bukan semata-mata untuk aktiviti sebagai seorang blogger, tetapi memang memudahkan kerja seharian termasuklah kerja-kerja sebagai seorang guru. Pantas, ekslusif, kualiti menjadikan iphone 5s gajet impian sesiapa saja. Memang kalau nak dinyatakan kenapa iPhone 5s menjadi impian , tak cukup nanti 300 patah perkataan, hehe. Menang iPhone 5 dalam cotest iPhone 5 gadget impian dulu memberi peluang kepada saya merasakan produk apple yang hebat ini. Kalau ada rezeki menang iPhone 5s ini memang gembira tak terkatalah nanti. Nak beli sendiri perit jugak nak keluarkan duit tu..hehe

Malaysia di sini lahirnya sebuah cinta

on Sunday, August 31, 2014



Di sini lahirnya sebuah cinta
Yang murni abadi sejati
Disini tersemai cita cita
Bercambah menjadi warisan

Bait bait di atas bukanlah daripada lirik lagu rasmi tema kemerdekaan tahun ini. Ia adalah lirik sebuah lagu yang dipopularkan oleh Allahyarham Sudirman Haji Arshad, yang sudah tentu menjadi lagu patriotik kegemaran ramai kerana melodi dan liriknya yang menyentuh perasaan kita sebagai rakyat Malaysia.

Contoh Soalan Peperiksaan Online Penguasa Kastam W41

on Saturday, August 30, 2014

Peperiksaan Bertulis Penguasa Kastam Gred W41


Menurut kalendar Jadual Peperiksaan SPA, Peperiksaan Bertulis bagi jawatan Penguasa Kastam Gred W41 akan diadakan pada 6hb September 2014 ini. Dijangkakan lebih 20,000 calon bakal menduduki peperiksaan online ini.

Semakan Peperiksaan


Anda boleh semak samada anda terpilih atau tidak dalam peperiksaan ini dengan masukkan no IC ke dalam ruang yang disediakan. Kalau nama anda ada, maksudnya dah boleh mula buat persiapan menghadapi peperiksaan online penguasa kastam ini.

http://e-semakan.spa.gov.my/

Format Peperiksaan Online Penguasa Kastam


Disebabkan peperiksaan diadakan secara online, hanya 2 seksyen sahaja akan ditanya iaitu pengetahuan am dan juga daya menyelesaikan masalah. Dan ada bahagian tambahan seksyen Psikometrik. Jadi peperiksaan online akan melibatkan 3 seksyen sahaja dan kesemuanya berbentuk objektif.

Peperiksaan Online Penguasa Kastam akan melibatkan Seksyen berikut:

'Supermoon' dari celahan balkoni

on Monday, August 11, 2014


Jenguk-jenguk ke luar, kelihatan cahaya bulan amat terang sekali. Walaupun hujan, cahayanya tetap terang menerangi kegelapan malam.Semasa keluar buang sampah selepas hujan berhenti, terpesona dengan kecantikan bulan yang dipanggil 'supermoon' pada malam ini.

Jadi bila balik rumah apa lagi, keluarkan kamera dan terus ke balkoni rumah. Jenguk-jenguk tempat sesuai untuk ambil gambar bulan penuh malam ini. Dengan kaedah cuba jaya, dengan pelbagai 'setting' , akhirnya dapat juga imej bulan yang dikehendaki walaupun tak secantik mana.

 
© Hidup Ini Suatu Pembelajaran All Rights Reserved