Denaihati, dari maya kepada fizikal

on Thursday, April 3, 2014


Alhamdulillah, tanggal 8 Mac lepas, saya dan isteri berjaya menghadirkan diri ke acara gilang gemilang Sepetang Bersama Blogger dan Yeos 2014. Buat tahun ketiga berturut-turut kami ada rezeki berkumpul ramai-ramai sesama blogger dalam majlis ramah mesra dan pemcurahan ilmu ini.

Bila bloggers berkumpul

Dan alhamdulillah juga setiap kali ke acara Sepetang Bersama blogger, kami tidak akan pulang dengan tangan kosong, cuma beza banyak atau sedikit je hadiah yang dibawa balik.

Dalam SBB2014, kesemua peserta mendapat 'goodies bag' yang mana salah satu darinya adalah buku denaihati.

Muka depan dan belakang buku denaihati

Buku Denaihati ini dicetak dengan kualiti yang tinggi, jadi sangat berbaloi bagi mereka yang ingin mendapatkannya. Buku ini ada beberapa bahagian utama iaitu :

  • Kata-kata aluan
  • Entri pemenang contest Yeos dari blog Hafiz Mohd
  • Hidupkan Untuk Memberi ( Membincangkan kejayaan terhasil dari apa yang diberi )
  • Ilmu Blogging
  • Kisah Keluarga
  • Kembara Dunia
  • Motivasi Berani Gagal
  • Aktiviti Denaihati Network

Kata-kata aluan dalam buku ini memuatkan beberapa blogger yang dikatakan banyak membantu dalam meningkatkan kredibiliti dan kualiti blog denaihati.com. Antaranya kujie2.com, ariffshah.com, azmanishak.com, apesal.com, sweetkurma.com , anarm.net, eizil.com dan juga shakiddo.com.

Denaihati makin maju

Ada diceritakan serba ringkas perbandingan blog denaihati pada tahun 2011 dengan tahun 2013. Apa yang dibandingkan adalah kedudukan alexa rank dan juga rasa kekecewaan beliau akibat pembaca wanita lari ke blog abang ensem dan juga blog eyriqazz.

Tambah Ilmu Blogging


Ya, di dalam buku ini ada dimuatkan beberapa tips blogging dari denaihati sendiri mahupun dari eizil dan juga penulis jemputan seperti lizarazak yang membicarakan tentang menjadi seorang penulis yang bagus.

Selain itu, pendapat-pendapat bernas mengenai blogging turut dimuatkan seperti pendapat dari azman ishak, titan yang terkenal dengan teknik seo merah jambu

Blog Pelbagai Niche diselitkan.


Selain dipadatkan dengan perkongsian ilmu blogging dan juga ilmu kehidupan, ada juga diselitkan blogger-blogger dari pelbagai niche seperti blog Ustaz Noehas(agama), blog Broframestone (personal), RedMummy(personal) iaitu salah seorang panel di SBB2014,  singing blogger ZarulUmbrella, HazmanFadzil.com, kaki makan , Hilalazmi.com, denai.my (travel) dan Aslamber.com (hartanah) .

Dalam bahagian aktiviti, ada dimuatkan 7 blog personal terbaik Malaysia menurut kedudukan Alexa & page rank .

1. Denaihati.com
2. hasrulhassan.com
3. Mialiana.com
4. Kujie2.com
5. Erazfadli.com
6. Ahmadfaizal.com
7. Benashaari.com

Antara penaja-penaja yang menyumbang kepada majlis SBB2014 ini adalah


Denaihati.com selalunya kita dengar di ruang maya saja. Sekarang denaihati sudah ada versi fizikal iaitu buku denaihati ini. Bagi yang teruja untuk membaca buku hebat ini, boleh buat tempahan di kedai online milik denaihati iaitu kedai denaihati .

P/S : Kalau dibuat senarai kandungan di muka hadapan saya rasa menjadikan buku ini lebih mantap!!!!

Maklumat Umum Program Matrikulasi


Keputusan SPM baru sahaja diketahui baru-baru ini. Masing-masing mula mencongak hala tuju selepas SPM yang sudah tentunya lebih mencabar daripada alam persekolahan. Ada yang mengambil diploma, ada juga yang hendak masuk kolej, dan ada juga memilih Program Matrikulasi sebagai langkah seterusnya selepas SPM. Malah ada pula yang masih tiada hala tuju, barangkali mereka kurang mendapat pendedahan mengenai program-program selepas SPM.

Bagi pelajar-pelajar lepasan SPM yang mendapat keputusan yang kurang memberangsangkan, jangan putus asa, masa anda untuk menjadi orang yang berjaya masih panjang lagi. Terus berusaha sambil memohon kepadaNya. Kehidupan anda bukan setakat SPM sahaja.

Saya juga merupakan salah seorang yang memilih program Matrikulasi pada tahun 2002-2003. Masa tu untuk program Sains ada dua iaitu Program Sains Hayat (Math/Kimia/Biologi) dan Program Sains Fizik (Math/Kimia/Fizik). Tetapi nampaknya sekarang berbeza, dalam program Sains ada pula modul² yang berbeza.

Pahit Manis Bersama Kereta

on Sunday, March 23, 2014

Papa ku pulang dari kota
Papa ku belikan kereta
Kereta kecil warna merah
Bolehku bawa ke sekolah

Pong pong pong

Sudah tentu yang membaca bait-bait lagu tu akan tahu akan lagu yang sangat popular di zaman-zaman tadika masing-masing.

Pentaksiran Tingkatan 3 (PT3) Ganti PMR

on Tuesday, March 18, 2014


Semasa di bilik peperiksaan hari ini, riuh rendah cikgu-cikgu, ustazah-ustazah menceritakan keadaan di kelas tingkatan 2 dan 3 yang sedang mengambil ujian.

Cikgu Amy :Awat teruk sangat generasi PBS ni. Satu apa pun tak tahu. Yang asas pun duk tanya cikgu yang mengawas.

Cikgu Jah : 'Match' pun diorang tak tahu??

Banyak lagi cerita-cerita mengenai pelajar generasi PBS yang saya dengar tadi. Sudah nampak kesan daripada pelaksanaan PBS selama beberapa tahun ini ke atas pelajar. Ini mengingatkan saya pula kepada generasi PPSMI dulu yang tak tahu istilah bahasa melayu bagi sesetengah istilah sains, bahkan ada yang memberi alasan susah nak faham kalau ajar dalam Bahasa Melayu.

Semak Keputusan SPM 2013 dengan SMS je!

on Monday, March 17, 2014



Mamat : Ak mls lah nak g amek resultz SPM

John : Lew...SMS jer lew!!

Perbualan di atas menggunakan bukan nama sebenar dan bukan bahasa rasmi.


Sungguh canggih sekarang ni, serba serbi mudah. Nak semak keputusan SPM pun boleh menggunakan khidmat pesanan ringkas (SMS) sahaja. Bagi yang ada masalah nak ke sekolah pada hari keputusan diumumkan boleh ambil langkah yang mudah untuk semak keputusan SPM masing-masing menggunakan khidmat SMS yang disediakan kerajaan.

 
© Hidup Ini Suatu Pembelajaran All Rights Reserved