kalo cikgunya kambing...(republish)

Entri ni aku post balik sekadar untuk berkongsi dengan cikgu-cikgu yang lain..Dan aku harap cikgu yang lain bolehla cerita kisah2 best kat sekolah masing-masing pula dengan meninggalkan komen kat sini..

''kalo cikgu yg ada janggut tu kambing..kamu yg xda janggut tu boleh panggil ba** ke sebab ba** xder janggut''?


tula kata2 kaunselor sekolah aku kepada pelajar-pelajar waktu assembly minggu ni...kenapa yer? itulah sebahagian resam garam seorang cikgu, dimaki,dicaci oleh anak murid sendiri dr setiap keturunan..melayu,india,cina dll. kesnya macam ni..ada seorang guru baru kt sekolah aku yg bertanya kpd seorang bdk india dr kelas ting 5..mcm ni kot lbh krg dia bgtau aku apa yg dia tnye kt bdk tu

cikgu :'cikgu mana yg ajar BM?'
bdk india biadap : 'Cikgu ****(nama dirahsiakan)..yg ada janggut mcm kambing tu!!'

Ya Allah..Apa lg terkejut beruklah cikgu baru tu..sampai begitu skali kebiadaban bdk skrg ye..Dia pon terus repot kt kaunselor..So kaunselor tupun basuhla bdk2 tu pg2 isnin masa assembly..Cikgu baru tu mmg skang org ckp 'culture shock'..terkejut dgn perangai bdk2 kt sekolah aku tu..cikgu2 lain semua dh kenal dgn bdk india seorg tu ( nyaris aku nk pakai ganti nama seekor)..Mulut mmg biadap.. Sebut psl biadap ni..kdg2 bdk2 kena diajar sedikit..Baru-baru ni aku mengamok kt dua kelas..

1) 4Wawasan : tp xde wawasan lgsung

-semua pelajar adlh lelaki melayu..PMR sgt teruk..attitude lg la..dtg sekolh aku xtau ape tujuan diorg..boleh kata tiap2 hari kena tibai kt assembly sebab ponteng..tp tu dh biasa bg dorg sume..Aku mengajar sains utk kelas dorg ni..Korg imagine mcm mana nk ajr sains menggunakan buku teks BI utk bdk2 mcm ni..Tuhan je tau..Dr awal tahun aku xpnh mrh2..xlrt aku nk mrh bdk2 yg xnk belajar..Tp hari demi hari dorg dah makin naik lemak..nak menguji kesabaranku..mula2 dorg masuk lab lambat..lama2 dh mula monteng..stkt sorg dua aku wt xtau je la..tp pd satu hari, 5 0rg je msuk lab..yg lain aku tunggu xmsuk2 jgk..sbr aku dh hilang..aku drpd makmal yg berada di blok yg lain pg ke blok diorg dan naik tangga empat tingkat..aku menuju ke arah kelas diorg..ada la 9 org dlm tu duk tgh borak2..ada yg tgh baring kt atas meja..apa lg, aku jerit' HOII!!!' dan aku terajang..

tp aku masih waras..aku terajang kerusi yg diorg duduk je..' Korg turun skrg!!!' Masing2 mcm terkejut mcm cipan tertelan cicak..Aku bwk diorg pergi jmpe pk HEM..dipendekkan cerita..sorg2 kena sebat ala2 sebat penjara dlm bilik guru( sebenarnya xboleh)..lps tgk 2,3 org kena sebat..aku blah,xsmpai hati pulak nk tgk..Pastu sume yg kena sebat tu masukla lab..then masa tu aku slow talk dgn dorg..aku bgla nasihat sket kt diorg..mlsla nk cerita apa aku nasihat..kalo xslow talk takut berdendam pulak..Lepas drpd hari tu dorg dah turun lab

ni la dia muka2 insaf pas kejadian tu..khusyuk je salin nota..yg blkg skali ni mmg kaki ponteng

 ..tp ada lg mslh..xbwk buku teks..smpai nk mengajar pon ssh bila nk suruh refer buku teks..then aku warning ..'korg xkn nk suruh aku sepak sekor2 bru nk bawk buku haah!!' diam je diorg..'minggu dpn bwk eh..kalo xbwk siapla' aku warned..ok cekgu!!!!..
next week tu ada perubahan,kebanyakan besar bwk buku teks..yg xbwk aku ubh pendekatan pulak..xde dah sepak terajang..aku suruh..
ketuk ketampi berirama

..bdk2 dari atas semua tengok..lepas tu alhamdulillah semua dh start bwk buku teks..sekrg ni cikgu praktikal ambil alih jap..aku tgk makin bermaharajalela la diorg..cikgu kt dlm diorg kt luar koridor bertenggek je..Biadap kn??? siap lambai2 lg kt aku bila nmpk..apa nk jadila korg ni..Wallahua'lam..

2) 4yakin :
-kelas ni selain drpd banyak cakap xdela masalah sgt sebab kelas kedua pandaila konon-kononnya..Aku ajr add maths utk kelas ni..Ada 3,4 org bdk laki tu mmg jenis xnk belajar..pastu ada yg kurang ajar..ada bdk laki sorg tu tenung aku mcm nk gaduh bila aku ada tnye sebab apa dia ada wt sumtin yg kurang ajr tu..stkt tu aku sbr lg ..then aku soh dia ke depan,sbb bila dia duk blakang..dorg buat bising..yg lain ok je..ikut jer..tp die sorg ni siap sepak2 kerusi lg bila nk p depan..apa lg '' hoii...ko keluar sekarang!!!'' aku halau..(sepatutnya ni tindakan yg salah bg seorg cekgu)..

Nasib baik kes ni pengetua xtau..tp ada jgk cikgu yang tau..pas aku halau aku warning bdk2 kelas tu..korg kalo cikgu buat baik,korg buat baikla..kalau korg kurg ajar ckgu pun krg ajar la..semua diam membisu..Lepas tu,geng2 td tu setiap kali aku masuk otomatik diorg pergi ke depan,xpyh suruh dah..

3) 4Budi :
-kelas yd dicop sebagai paling teruk pd tahun ni dan juga berbanding thun2 lps..aku masuk 2 waktu je utk kelas diorg ni..Ya Allah ,mmg mengalahkan zoo..kes yg plg dasyat dorg buat,tp bukan masa akula...main air kencing!!?? dr ape yg aku dgr,diorg ltk air kencing dlm botol pastu main baling2 dlm kelas..Ya Allah..ni semua manusia ker???Dasyatkan...

Tp semua ini mengajar aku satu elemen penting dalam menjadi seorg cikgu dan manusia

SABAR

sabar itu sebahagian daripada iman

wassalam....

4 comments.. read them below or add one

su su 20 May, 2009
skolah menengah lagi hebat cabarannyer kan...generasi skrg terlalu "manje"...
sayalahfaizul sayalahfaizul 20 May, 2009
saba cikgu... susah ati pun ade dengar cerita cikgu ni... hadoiii
n@m@n n@m@n 20 May, 2009
yap..generasi sekarang..merekalah modal insan yg bakal memimpin negara..merekalah yg membuat kerjaya kita semakin mencabar
Cikgu Sains Cikgu Sains 11 July, 2009
hmm ..memang la jadi cikgu ni kena banyak-banyak laa SABARRRR...sabar je la..dengan perangai budak2 ni..macam-macam "kekreatifan" depa ni..