mendidik vs mengajar

''Cikgu xpyhla nk jd mak bapak budak ni!!taula sy nk mendidiknya..Cikgu mengajar dahla!" Ni lah nasib cikgu2 skrg terutama yang mengajar di sekolah2 bandar yg mak bapak budak itu terdiri daripada tokoh2 kerparat..eh korporat, golongan profesional, elit dan yg sewaktu dgnnya..aku respek dekat pencapaian dan kerjaya diorg ni tp kdg2 jelik dgn sikap mereka yg tak berpijak di bumi yg nyata..bg mereka anak2 mereka tidak boleh dididik langsung oleh guru w/p mmg anak mereka sgt teruk disiplinnya..bg mereka ank2 mereka sgtlah baik..dkt rumah pijak semut pun tak mati..tp dkt sekolah..T-Rex pun takut nk rapat dengan anak dorg..Tu la kebenarannya, murid2 skrg sgt hebat dlm berlakon dan menipu..So kita berdoalah agr ank2 kita sentiasa berada di jln yg lurus dan mendapat hidayah dpNya..Amin!



So skang tugas cikgu hanya mengajar..kalau zaman dulu2 org begitu menyanjung tinggi kpd cikgu..ank2 diserah sepenuhnya dkt ckgu di sekolah untuk dididik menjadi insan yang berguna..tetapi skrg?? Tugas cikgu bahkan profesion itu sendiri diperlekehkan..aku masih ingat lg kata-kata pedas kawan aku semasa result UPU keluar'' Naman! Ko kena lelong ker sampai dpt Education course?? '' Sampai thp tu ek? dia dpt Civil Engineering, walhal result Matriks dia jauh lebih rendah drpd aku. Dia xtau yg fakulti Pend. Ukm batch aku xterima pon student yg PNGK less than 3 mcm dia. civil engineering mmg la terima..tp tidak utk mechanical,chemical or electrical n electronic..Dia bangga dengan title 'Engineer' walhal dia lupa hakikatnya,dr mana dtgnya ilmu yg engineer,doktor,akauntan dll dpt???? 

Ironinya, skrg dia msh lg tercari2 kerja(alhamdulillah ni tahun kedua aku di alam pekerjaan) dan yg bestnya bru2 ni dia cl aku tnye perbezaan antara DPLI dan KPLI..then bgtau aku dia nk jd cikgulah sbb xdpt2 kerja lg..tu yg parahnya..cikgu sbg last choice..so terhasil lah guru2 25hb..kerja untuk gaji..Ape2 pon all the best la utk kwn aku tu..



nk tau cerita disebalik gambar ni???TUNGGU!!!!!..sekian wassalam!