funny things about PPSMI..

Photobucket

emm..mmg ada..Tp sekiranya kita import mat salleh ataupun guru yg 'fluent' in English, can they teach the INDIGENOUS or INLAND students well about science or math?? Kita nk ajar sains math atau subjek bahasa??
Photobucket
Kalau nk buat jugak..xbolehkah kita wujudkan kelas khas untuk mereka yg fasih bahasa inggeris mcm ni??Dan diajar oleh mereka2 yg mahir dlm bahasa Inggeris..Kesianla kt bdk2 yg xmahir bhs Inggeris tp minat nk belajar sains dan maths.
Photobucket
Aku tgk bdk2 byk slh guna mkmal komputer..
Photobucket
Photobucket
Teringat aku dulu pon belajar BI dgn dgr lagu omputeh..Aku masih ingt lg aku cr maksud lagu2 Silverchair dan Lou Bega..Xsangka..Perkataan 'distorted', 'liquor' dan ape lg ntah masuk dlm PMR..huhu..masa Form 1 dan Form 2 aku dpt C je BI..pas je aku mula lyn lgu omputeh..dh mula ok..Alhamdulillah PMR dpt A jgk w/p x mahir sgt..
Photobucket
Kuncupnya minat pelajar terhadap mata pelajaran Sains dan Matematik kerana kekangan bahasa
Photobucket
Tp kita kembali kpd era penjajah..kemana hilangnya hasrat utk memartabatkan bahasa Melayu???
Photobucket
Photobucket

PPSMI...oh PPSMI..kemana arah tuju kita..dalam PIPP mencanangkan utk memartabatkan Bahasa Melayu untuk perpaduan dan membina negara bangsa..Tetapi kita mengagungkan Bahasa Inggeris..Tak bolehkah kita memajukan bidang Sains Math dlm bahasa ibunda kita?? Kenapa mesti kita mengundur masa ke zaman penjajah.Apa guna kemerdekaan.Bak lirik dlm lagu Butterfingers Tentang-tentang
Apa guna dh merdeka
Jilat bontot depa
Apa benda dh merdeka
Adakah kita nk mencontohi Singapura?? Adakah kita nk menghasilkan rakyat2 yg akan naik ke pentas dan dgn bangganya berkata ' I sound stupid if i talk in Malay'
p/s : sekadar berkata
        aku hanya org biasa
     aku juga hanya hambaNya
      yang tidak sempurna

* PPSMI ada pro dan kontranya*

{ 11 comments.. read them below or add one }

Desperado Desperado 09 June, 2009
Anda seorang guru? Tidak suka dengan konsep PPSMI SERTA MENGANGGAPNYA sebagai pengunduran kebelakang? Meh berdebat di blog saya...

http://pilihan-anda.blogspot.com/2009/02/bantah-ppsmicontohi-jepun.html
n@m@n n@m@n 09 June, 2009
tidak membantah tetapi kurang bersetuju..kalau korg tak mengajar anak2 di luar bandar korg xtau apa impaknya PPSMI terhadap mereka..sedangkan BI pon cekgunya translate ke BM..apakah lg bahasa Sains dan Matematik..kalo nk buat jgnlah utk semua..kerana xsemuanya mahir BI.kasihanilah anak2 kita..aku hanya guru baru..xbyk pengalaman..kalo nk berdebat ajklah org lama..ada link kt tepi..mungkin lg bnyk cetusan idea mereka drpd aku..
n@m@n n@m@n 09 June, 2009
btw..aku xberminat dgn politik2..post ini xder kaitan dgn politik..Kalau BI yg sakit..kita rawatla BI..Kalau sains math sakit kita rawatla S&M..Adakah kita skt hidung kita rwt kaki???
Tirana Tirana 09 June, 2009
Betul tu cikgu...orang yang tak duduk di kampung, orang tak tahu situasi anak kampung. Kalau nak sangat BI, buat macam dulu2..ada dua jenis sekolah..satu sekolah guna BI sbg bahasa pengantar dan satu lagi guna BM sbg bahasa pengantar..biar orang pilih yang mana satu berkenan di hati..
Fairuz Selamat Fairuz Selamat 09 June, 2009
saya sokong ppsmi .. dengan perancangan yang lbh sisteematik..
n@m@n n@m@n 09 June, 2009
betul..aku pon xmembantah ppsmi..Dasar ni mmgla sgt berpandangan jauh..tp nk mencapai matlamatnya..emm..anak2 kita jd mangsa.. tgkla hasil kepada murid2 di luar bandar..dasar ini sgt bagus utk mereka yg menjadikan bhs inggeris sbg slh satu bhs pertuturan khususnya di bandar..tp di luar bndr???yg sosioekonominya rendah..anak buruh,ank nelayan(x dinafikan ada juga yg fasih BI)..Bg mereka BI itu satu hlgn yg sgt besar..BIla BI itu sendiri mereka dh tidak berminat..apatah S&M dlm BI..kena atasi pembelajaran BI itu sendiri dulu..Wallahua'llam..
sayalahfaizul sayalahfaizul 09 June, 2009
err... sebagai bakal cikgu english, saye tak berkenan sangat la dengan pengajaran maths n sciences in english. it is unfair for students in rural area. and we are not even sure how many decades will it take for rural students to master 3 major things (english, maths and sciences). and of course physics, chem, bio as well. mind the environment in kampong... it's not supportive...

the language proficiency does matter... but the surrounding will kill faster
mantan mantan 09 June, 2009
n@m@n,
Semua kartun itu menjelaskan permasalaahan PPSMI.

Telah banyak saya tulis tentang PPSMI (pendapat saya) dalam blog saya juga komentar untuk rakan-rakan bloggers.

Ada beberapa entri yang boleh naman baca, jika ada peluang

http://blogsimantanguru.blogspot.com/2009/03/ppsmi-pendirian-saya.html

http://blogsimantanguru.blogspot.com/2009/02/ppsmi-mansuh-sahaja.html

http://blogsimantanguru.blogspot.com/2008/12/ppsmi-tidak-sah-kesusasteraan-melayu.html

http://blogsimantanguru.blogspot.com/2008/08/ppsmi-ete.html
n@m@n n@m@n 09 June, 2009
you're right faizul...
n@m@n n@m@n 09 June, 2009
mantan..bnyk idea/pendapat bernas dr mantan..
Anonymous Anonymous 10 March, 2013
[url=http://directlenderloandirectly.com/#gqafm]direct lender payday loans[/url] - payday loans online , http://directlenderloandirectly.com/#hclru payday loans online