anak kecil main api..aku pun nak main jgk

pernah dengar lagu ni??


Anak kecil main api
Terbakar hatinya yang sepi

Air mata darah bercampur keringat
Bumi dipijak milik orang

Nenek moyang kaya raya
Tergadai seluruh harta benda
Akibat sengketa sesamalah kita
Cinta lenyap diarus zaman

Indahnya bumi kita ini
Warisan berkurun lamanya
Hasil mengalir ketangan yang lain
Peribumi merintih sendiri

Masa depan sungguh kelam
Kan lenyap peristiwa semalam
Tertutuplah hati terkunci mati
Maruah peribadi dah hilang

Kini kita cuma tinggal kuasa
Yang akan menentukan bangsa
Bersatulah hati bersama berbakti
Pulih kembali harga diri

Kita sudah tiada masa
Majulah dengan maha perkasa
Janganlah terlalai teruskan usaha
Melayukan gagah dinusantara   lirik from here

Sape2 yg belajar kt MRSM confirm tau kn..walaupun aku tolak tawaran MRSM PC ( sekali pikir rugi gak).. tapi jodohku dengan MARA ni agak kuat..haha..Lepas SPM aku ke Kolej Mara Kulim

Jadi tiap2 minggu nyanyi la lagu ni..Tapi aku tak nak cerita pasal lagu ni..mahupun unsur2 politik yang dikaitkan dgn lagu ni..

tapi aku nk cerita pasal aku yang bermain api...

BBQ la..haha
Apa yang best makanan yang dibakar?? apa khasiatnya??Apa kurangnya makanan bergoreng??

Kalau berminyak----------->kolestrol (dah ada minyak tanpa kolestrol kan?)
Kalau bakar-------------> penghasilan karbon(karsinogen) yang bahaya

Tu yang aku tau secara ringkasnya..Nak ulas lanjut takut tersalah fakta pulak..Nak google pon 'kemalasan' maa..hoho..So sape yg tau tu kongsi la ye kat sini..

Ada juga yang mengatakan tujuan timun disediakan bersama hidangan sate utk mengurangkan kesan karbon ke atas badan kita, kerana dia adalah anti-karsinogen..Sejauh mana kebenaran ni?? Ada pakar dietetik tak yg baca ni..hehe..Tolong jelaskan..Boleh kongsi info ramai -ramai..

Bulan-bulan posa ni rajin pulak aku nak buat BBQ kecil-kecilan kt umah..hehe

Tolong..tolong..api..api...Nenong,,nenong..bomba pon sampai ( ape citer ni..iskhhh)
cukuplah untuk buka puasa bertiga..hoho..

Ni pulak gigih duk nyalakan arang masa kat kampung aritu..KIbas jangan tak kibas abe..
Genggam bara sampai jadi abu..chewahh..Bara pun tak naik lagi..hehe

Bulan puasa ni entri pasal makan je..hoho..
Ingat..jangan makan ikut nafsu..Ikutlah kemampuan..Pesanan khidmat masyarakat drpd cikgu naman

SEKIAN

{ 10 comments.. read them below or add one }

imanshah imanshah 29 August, 2009
Kawe masa BTN je tahu lagu tu..huhu.Si Adham suruh demo pindah sekolah dekat sikit..kesian naik muto sapa 60 kilo
n@m@n n@m@n 29 August, 2009
bagus bait-bait lirik lagu tu..org Melayu kena hayati tu..

Tula..kalau kawe boleh tukar suka hati takpe gak..Tapi. setakat ni takdok rezeki lagi..Tak dpt2 pon..

Kena cari kabel kotttttttt!!!
Cikgu Adham Cikgu Adham 29 August, 2009
slm... heh heh lagu ni tradisi sekolah kawe mula d kuala kangsar... lirik ni dh berubah la ckit heh heh.. sejak di sekoloh nyanyi sokmo lagu ni.. bila kawe gi BTN masa form 4 dan form 5 jumpa plak lagu ni heh heh... nih nnt nk gi BTN sekali lg konfirm jumpa plak lagu ni..

sangat mantap...
sonata anak kancil sonata anak kancil 29 August, 2009
sama je tempat bakar tu...cara orang yg buat kerja tu same je......
ikan yg dipanggang same je.....

Sedapnya ikan bakar!!! tapi anak yang tukang bakar tak ade, putih mata je le tengok orang membakar ikan...hu3x,

Masih bertahan pengkomentar TETAP!
laki cikgu kimia laki cikgu kimia 29 August, 2009
hiyark! balik ni gua pon nak organise bbq sbijik!
n@m@n n@m@n 29 August, 2009
sonata anak kancil~akak,perbezaan utama tempat

yg pertama atas simen..hehe
yg kedua atas tanah..hoho

kalau anaknya takde..suruhlah bapaknya..hehe

laki cikgu kimia ~bakar kambing golek..amacam??
a kl citizen a kl citizen 29 August, 2009
dah lama tak dengar lagu ni... lupa dah...

bakar... masa nak makan jangan makan karbon tu... atau balut ngan daun pisang ke...
n@m@n n@m@n 29 August, 2009
a kl citizen~betul tu kak..
tapi tu la..kat sini nk dapatkan pokok pisang tu punyalah susah..

tapi kena cari gak next time time nk bakar lagi..
mantan mantan 30 August, 2009
jangan terbakar jari sendiri dah le...
n@m@n n@m@n 30 August, 2009
mantan~pernah jugak..terpegang bara..hehe