Awas!! jangan percayakan doa sebegini

ENTRI TERBARU DI BAWAH ENTRI NI


Nak IPhone free??? klik sini




Dah ada beberapa blog yang aku tengok memaparkan doa yang sebegini..Katanya daripada emel..

Mula-mula aku dah rasa lain tengok isi kandungan doa ni..Mcm pelik je..Kenapa??



Yang paling jelas...ayat 'Doa ni tak payah tadah/angkat tangan'
Setau akulah..Sebaik-baik adab berdoa mestilah menadah tangan..


Kemudian ada satu blog yang kemudiannya menyatakan doa ni sesat..barulah aku yakin bahawa doa ni memang lain macam..Aku paste kan saja kandungan blog tersebut kat sini


'Berkenaan doa elak sesama babi yang di post di blog ini semalam,
http://isuhangat.blogspot.com/2009/08/doa-elak-selsema-babi.html adalah sebenarnya sesat dan silap-silap boleh membawa kepada syirik.

Saya yang berkongsikan di isuhangat semalam setelah mendapat email dari pihak atasan tempat saya bekerja dan tidak menyangka sama-sekali ia adalah doa palsu sehingga mendapat email dari saudari Yana.

Saya telah remove fail tersebut dan kepada yang mendownloadnya semalam jangan diamalkan doa yang diragui itu dan jangan diforwardkan kepada kenalan lain.

Doa tersebut seperti bukan doa kepada Allah tetapi dipohon kepada manusia . Islam hanya membenarkan memohon kepada Allah sahaja dan bukan sesama makhluk.

Tidak pasti Ustaz Thalut @ Muhammad Adeeb b. Sakiran adalah sememangnya staff JAIS atau tidak. No handphone yang tertera apabila dipanggil tidak berjawab.

Difahamkan doa tersebut sudah banyak tersebar di internet dan diforward melalui email ke email ibarat email berantai.'


Hati -hati ya..Wallahualam

{ 14 comments.. read them below or add one }

nik awin nik awin 12 August, 2009
MasyaAllah..ape dah saya buat??
saya pun dah fwd kan emel pada kenalan saya.

sayaa juga buat 2 copy dan beri pada cikgu kat sekolah..

Allah..andaikata saya tersilap..harap dosa saya diampunkanNya.

~thanks for info cikgu...kalau tak..masih dlm kesesatan saya ini
n@m@n n@m@n 12 August, 2009
Cikgu NIk~xpe..lgpun kita xtau kn..kalo dh tau kita bgtau org lain pulak..doa dlm buku sy ada post dlm sticky entry
sonata anak kancil sonata anak kancil 16 August, 2009
MasyaAllah! macam2 doa ye...Apa yang penting - kita doa cakap dalam bahasa yang kita faham - doa sendiri - direct mohon kepada Allah swt.

Saya HANYA baca doa yang disebarkan oleh Ustaz sekolah saya...
n@m@n n@m@n 16 August, 2009
betul tu..doa tu mcm mana kak?
lili11 lili11 17 August, 2009
Alamak! Haku rasa cam haku pun ada post kat blog haku tang doa yg ini ... uh harus cari balik dan betulkan ... Thanks!!
n@m@n n@m@n 17 August, 2009
lili11~cari kak..jgn tak cari
syahbandar87 syahbandar87 23 August, 2009
trima ksh ye...trima ksh kerna sudi kongsi
ummu  Masyitah ummu Masyitah 01 September, 2009
salam,
tq sudi berkongsi.tulah setahu saya,kalau berdoa,kita mesti angkat dan tadah tangan dan mestia da adabnya...
yginsaf4 yginsaf4 02 September, 2009
salamm bro.. thanx for d info..
n@m@n n@m@n 02 September, 2009
ummu Masyitah n yginsaf4~ sama2 kongsi je :)
Ann Ann 06 September, 2009
thnx 4 the info...so far ni la 1st time jmpe doa ni, alhamdulillah smpt tau..

sblum ni ade fward hadis yg rupenye diragui, lps tu bgtau smula smua yg dpt hadis tu, bhw hdis tu plsu..
n@m@n n@m@n 06 September, 2009
Ann~tu la..mcm2 cara jahat nk menyesatkan
anak laut anak laut 11 September, 2009
salam..

tq singgah anaklaut..:)