e-sifir...Kaedah Mudah Menghafal Sifir

Nak IPhone free??? klik sini


Kepada sape2 yang nak ajar anak-anak ataupun pelajar-pelajar mengingati sifir dengan cara yang agak mudah..Bolehla guna kaedah e-sifir yang telah dicipta oleh seorg guru (aku tak ingat dah nama dia)..

Kaedah ni menarik jugak, tapi ia juga memerlukan pelajar mengingati step step tertentu..


Bila pelajar tu masuk je exam..Suruh dia terus tulis sifir-sifir yang dihafal menggunakan kaedah ni di kertas soalan...Jadi bila pelajar2 tu berhadapan dengan soalan yang memerlukan penggunaan sifir..Dia akan rujuk sifir2 yang dia dah tulis tadi.




Tapi kaedah ni terhad kepada sifir 5-9 shaja..Tak pasti sama ada masih ada untuk sifir2 yang lain atau tak

Untuk penjelasan lanjut..BOleh download kat bawah ni..Just format power point


P/S : Teringat dulu masa sekolah rendah aku agak lemah dalam mengingati sifir..Rasa macam nak lari ke toilet setiap kali masa Math..Skang aku ajar Add Math..hoho

P/S :

Nak menangi cash, gajet² menarik seperti Ipad, laptop, atau Iphone? Peluangnya ada di bawah. Sila klik gambar di bawah ni. Mana tahu ada rezeki anda.

{ 19 comments.. read them below or add one }

laki cikgu kimia laki cikgu kimia 11 August, 2009
aku paling ingat 7x7=49. ade ke patut masuk ujian mase dajah dua? mana hafal sifir 7 lg. terpaksa kira manual hihii
tchersally tchersally 11 August, 2009
menarik nih..tp K.Sally dok terkulat2 lg nih nak explain kat Iman..
Cikgu Adham Cikgu Adham 11 August, 2009
uh mantap ni... kawe bleh aply ke students kawe heh hhe
cikgu_math cikgu_math 11 August, 2009
boleh cuba...
budak-budak sekarang...belajar di tingkatan satu, sifir 3 & 4 pun tak ingat!!
n@m@n n@m@n 11 August, 2009
laki cikgu kimia~ skang sifir ingat lagi tak?hehe

tchersally~ dh dowlod power point tu tak kak?? Kalau tengok dgn power point cpt paham sikit

Cikgu Adham~ sekolah menengah pon kena ajar balik kn sheikh bab sifir nih

CM~ student saya, 2x3 pon pakai kalkulator.. -4 + 16 pon nak tekan kalkulator gak...
imanshah imanshah 11 August, 2009
Kawe hapal sipir pakai tangan jah..huh cemerlang juak..budak2 zaman sekarang dah terlalu bergantuung pada mesin kira..haha
n@m@n n@m@n 11 August, 2009
imanshah~betul tu..kdg2 teknologi meyebabkan otak kita 'lembab'
azura ismail azura ismail 12 August, 2009
waaaahhh..bgs ni naman..bleh amek idea ni..snang la ajr dorg sifir neh..kdg2 stdnt ak neh sifir dua pun xtau..huhu..wokeh..thanx cikgu naman..
n@m@n n@m@n 12 August, 2009
Amek..amek la..FOC..budak skang mmg camtu..student aku tambah tolak pon pakai kalkulator
su su 13 August, 2009
Salam naman...bagus sungguh dgn ade sifir mcm ni...mudah & senang...leh ker minta izin utk akak letak sifir ni kat N3 blog akak jugak?
n@m@n n@m@n 13 August, 2009
boleh2....dah dowlod dah??
su su 14 August, 2009
dah!!

lame da cari yg ader gune powerpoint ni...nak wat sendirik mls lak tuh!huhu!

mekaseh yer!
su su 14 August, 2009
dah!!

lame da cari yg ader gune powerpoint ni...nak wat sendirik mls lak tuh!huhu!

mekaseh yer!
lina lina 24 January, 2011
salam kenal - saya dah copy powerpoint tu...nak ajar pd anak2 dirumah :) saya bukan guru. tp berminat dgn teknik ini.
Cikgu CTE Cikgu CTE 28 February, 2011
satu info yang bagus nie...walaupun saya tak ajar math tapi boleh ajar anak2...
syabab islam syabab islam 01 April, 2011
Assalamualaikum cikgu naman, sy tertarik dengan kaedah ni dan saya ada menggunakan kaedah ni utk kajian tindakan @ tesis sy. So bleh x sy tau sumber2 yg berkaitan dgn kaedah ni?
n@m@n n@m@n 02 April, 2011
@syabab islam

waalaikumussalam,

itula pasal, saya tak ingat dah nama cikgu yang reka kaedah ni..sebab dah lama sangat..sori ye
zih@n zih@n 05 April, 2011
baru tau ttg teknik ni..hehe..
dpt link dr blog "diari cikgu su"..=)
Jurim Sarambung Jurim Sarambung 15 May, 2013
Hampir sama dengan ciptaan saya tau...