Facebook, Yahudi dan Palestin

Anda ada akaun facebook???
Aku pon ada..


Akaun aku dh wujud dari tahun 2007 tapi tak aktif pon..cuma skang ni ramai pulak mbr2 lama,dr sekolah sampailah ke U yg add aku..aku pon buka setiap kali ada 'notification' mesej dalam emel..kalau tak, tak bukak la..hoho..


Gambar pun dari 2007 sekeping jo...hehe

Dipendekkan cerita..mmg aku dh dgr cerita mcm2 mengenai FB ni..dr emel dan penceritaan org..Tapi aku wat derk je la sebab mmg aku tak aktif sgt dlm politik ..eh FB ni..Tapi a kl citizen telah membuat satu entri mengenai FB ini yg aku rasa elok dikongsi bersama..

Info penuh sila rujuk majalah al-islam sept 2009, m/s 78-79
TQ kepada a kl citizen kerana izinkan aku guna penulisan beliau..Jadi aku paste je dari blog beliau (tulisan biru)

sesampai di KL
singgah membeli majalah al-Islam Sept 2009
aii
terbaca pulak tajuk
'Zuckerberg - guna facebook untuk bunuh penduduk Palestin

siapa Zuckerberg?
kelahiran pasangan Yahudi
pengasas dan CEO Facebook
tahun 2008 telah disenarai orang yang berpengaruh di dunia pada ranking ke 52 dari 101 tokoh,
juga individu ke 321 terkaya Amerika daripada 400 individu

semasa beliau di Harvard
anggota aktif Alpha Epsilon Pi (AEPi), yang diasaskan membantu lelaki Yahudi mencari pasangan Yahudinya dan berkait secara langsung melalui Ikatan Inisiatif Israel....
dan
sekarang masih menjadi ahli alumni AEPi

yang paling tersentuh ngan artikel yang ditulis oleh Norimanah Seman ini ialah pada penutup artikelnya...

'Dengan klik sahaja pada Facebook kita turut sama menjadi pembunuh orang Palestin di Gaza'

Orang Yahudi ni memang terkenal dengan kebijaksaan mereka..
Mereka bijak mencipta agenda untuk mempengaruhi dan mengaburi pemikiran kita melalui hiburan,sukan dan ada lagi yang aku tak ingat..tu semua aku dengar dalam satu ceramah kat sekolah masa sambutan Maulidur Rasul

Sebelum ni kita dah boikot kan produk-produk yg ada kaitan dgn Israel..Tapi berapa lama kita boikot..??

Masa McD diboikot..nk jumpa org Melayu kt McD mmg susah,kecuali pekerjanya..
Tp skang tgk mcm mana?? Aku pun kdg2 teringin mkn McD..Bila teringin makan la..Tp mmg jarang mkn sgt

Benda mcm ni lebih kurang juga unsur riba kan..Kdg2 kita tak boleh elak..Buat pinjaman peribadi/kereta ada unsur riba ( sekarang dh bnyk Islamic banking )..Nk pinjam utk pendidkan pun ada..
Kawan aku yg belajar agama(tak pasti bidang apa) dkt jordan pernah bercakap mengenainya..katanya lebih kurang mcm ni (aku tak ingat kata2 yg tepat)

'Kdg2 kita terpaksa terima sesuatu benda itu..disebabkan tiada pilihan yg lain'

Jadi mengenai FB mcm mana???Boleh tak kita elak??

'Tepuk dada tanya selera'

Aku pun tak tau sangat kalau nak ulas panjang lebar..Biarlah org yang tau mengulasnya..

Wallahua'lam


P/S : Akaun friendster aku dah lama dihuni oleh spesies Tegenaria gigantea( House Spider)..Jd FB pon akan menerima nasib yang sama

{ 10 comments.. read them below or add one }

zieha zieha 31 August, 2009
akak pun ada fc..tp jarang hapdetnya..penah dpt email pasal fc nie..
Rasanya kalau org yahudi nk amik rekod k.zieha tak berbaloi pun ..sbb x mendatangkan hasil pd yahudi..hehehe
n@m@n n@m@n 01 September, 2009
zieha~ FB kak..hoho

psl data tu tak sure pulak sahih ke tak..

Cerita ni pasal Yahudi dapat duit melalui Facebook, dgn duit tu digunakan sbgai dana utk melakukan kekejaman terhadap Palestin..

Mcm2 kn??
sonata anak kancil sonata anak kancil 01 September, 2009
ada gak try2 FB dulu, tp sampai le ni tak update pun...berita ini pun dah dengar dah....klu nak buat yg yg tak elok - lama dah...tp sy ni tak ada apa2...
n@m@n n@m@n 01 September, 2009
sonata anak kancil~ tu la..FB ni agk menarik sebab mcm2 ada..

Sbb tu sy mls godek2 sgt..kalo tak..'addict' la..cukupla blog ni je..hehe

Ntah2 blog pon sama gk..jgnla

klu nak buat yg yg tak elok - lama dah...tp sy ni tak ada apa2-> xphm maksud ni kak
imanshah imanshah 01 September, 2009
Hurm, saya menggunakannya bukan untuk tujuan lain kecuali untuk perhubungan dengan rakan2 dan bekas2 pelajar..ramai tokoh2 agama juga memiliki FB..saya diam je lah bab ni..
n@m@n n@m@n 01 September, 2009
imanshah~ tu lah..kawe pon diam jgk..tp dah majalah al-Islam wat artikel..nk kongsi je la..tu la kawe ckp 'tepuk dada tanya selera'
Raisah @ echah Raisah @ echah 01 September, 2009
aku pon x aktif facebook. nasib....
eh, fiza check up kat spital putrajaya ke?
aku da lama terlantar kt spital ni..huh
n@m@n n@m@n 01 September, 2009
echah~ check up kt klinik je..

InsyaAllah deliver kt Hospital..

Nape kt H. Putrajaya? Dftar situ ke?
tengku_fir21 tengku_fir21 02 September, 2009
owwhh
aper harus saya lakukan..???
Ariey Ariey 03 November, 2009
jomla ramai2 kita delete kalau xde akaun facebook kita x susah pun..