keropok losong..

aku dh kembali ..hehehe..

gambar dari sini

keropok losong atau keropok lekor?? Apa bezanya??


Kalau pergi ke Kelantan..biasanya yang lebih popular adalah keropok lekor..
kalau ke Terengganu..org lebih suka keropok losong..

Betul ke aku ni???

Sebenarnya aku pun tak tau sangat, cuma cakap-cakap org lebih kurang macam tu la..Yang pastinya kandungan utamanya adalah ikan..cuma aku rasa ada perbezaan dari segi tepung yang digunakan kot..

Jadi bila balik Pasir Puteh tak sahla kalau tak beli keropok..sama ada keropok lekor, losong atau keropok keping..

Masa kecik2 dulu yang aku tau keropok lekor je..sebab kilang dia bnyk kt kawasan aku..Tapi bila dah besar ni(dh besar la..72kg), keropok losong pulak jadi pojaan hatiku..Walaupun kilang dia dalam 3-4km, aku rasa taklah jauh sgt untuk membeli keropok losong tu..

Keropok losong ni saiznya lagi kecil daripada keropok lekor..tapi bagi aku lagi sedap..Kalau nak makan tak pyh goreng pun takpe..Selain tu, kalau lepas digoreng lama pun dia takla seliat keropok lekor..

Malam tadi makan keropok losong yang dibeli ptg Isnin kat Gaal..Mula2 goreng sedikit dulu sebab dah kenyang..tapi bila dah dekat nak habis tu macam tak cukup pulak..hoho..terpaksa goreng sikit lagi

RM5 sebungkus..

Fiza suruh goreng sikit2 je dulu nak rasa..takut esok teringat..hehe..last2 tak cukup..hoho

memang sodap kalau dicicah dengan 'colek' atau sosnya...nyam..nyammm..

SELAMAT BERSAHUR DAN BERBUKA!!!

{ 14 comments.. read them below or add one }

tengku_fir21 tengku_fir21 26 August, 2009
mcmner nk dapatkn sos keropok yg sedap..???
Cikgu Adham Cikgu Adham 26 August, 2009
slm..
ai tak kira apa bezanya... sedap goni ni weh...
kawe lama dah tak kena goni
imanshah imanshah 26 August, 2009
Kawe pernah pergi tempat buat keropok losong ni kat Kampung Losong, Kuala Terengganu..walaupun rupanya buruk (haha, keropok mana lawa) tapi rasanya sedap
n@m@n n@m@n 26 August, 2009
tengku_fir21~kena cari kat kedai yg sosnya sedap..hehe

Cikgu Adham~kena balik semenanjung la sheikh..hoho

imanshah~mmg sedap gu..sampai menjilat ibu kaki..haha
mantan mantan 26 August, 2009
n@m@n,
Dulu ada seorang guru saya yang tinggal di kg Losong. Dia beri saya keropok losong (sempena nama tempat buat keropok tu lah). Sebenarnya spesis keropok lekor jugalah tu. Penjenamaan je. Rasa lebih kurang je. Yg fresh dan panas lebih sedap dibandingkan dgn yg digorang. Kalau saya lalu di kg Losong, saya belilah, banyak terjual di persisiran jalan.
n@m@n n@m@n 26 August, 2009
mantan~ owh..asal dari kg Losong ye..tu la..spesies yg sama tp subspesies tak sama..hehe..biasanya org luar suka mkn yg digoreng je..
Mata Hati Mata Hati 26 August, 2009
biar ler apa pun namanya, yang penting ianya tetap keropok. sama jer just yg berbeza saiz dan nama glamernya..hehe

org panggil keropok lekor sbb bentuknya panjang dan berlingkar mcm ular. lekor tu dlm bahasa standard maknanya berlingkar (cikgu2 tolong betulkan yer kalau saloh).

keropok losong pulok mendapat nama glamernya sbb dibuat kat kg. losong. kat area losong ni, sepanjang jln nampak berderet-deret gerai keropok.

tapi kebenaran yg tersembunyi, the best keropok in the world adalah keropok lekor seberang takir. walaupun namanya tak glamer dimata org luar tapi kelazatan rasa keropok ni mmg dok dinafikan. rasa keikanan jelas terasa. betul, dok nawok sikit pun. kalu tak percaya, trylah rasa. lagi best dari mana2 keropok kat malaysia ni. colek keropok kat sini pun mmg best sangat. dok cair mcm colek lain.. sedikit pekat, pedas, manis. menjilat jari

kalau nok try rasa keropok ni, pergi jer ke seberang takir. tempat ni terletak dlm laluan ke lapangan terbang. kalu nok mudoh lagi, naik jer bot penambang dari pasar besar kedai payang.

apa pun, ada beberapa lagi spesis keropok kat terengganu ni. keropok sira, keropok keping, keropok nambang (bukan naman), keropok reja, keropok gentel dll.
n@m@n n@m@n 27 August, 2009
Mata Hati~fuiyoo..1st of all..tahniah sebab membuat rekod komen terpanjang..hehe..jauh tu nk gi seberang takir..kirim boleh???hahaha..TQ for the info
sonata anak kancil sonata anak kancil 27 August, 2009
huhuuuuuu sedapnya keropok lekor...skg wa tatak minat itu keropok losong...wa suka keropok belah2 Kemamang...fuyoooo...wa makan sama sata...manyak sedap lo...dulu2 keropok losong memang rasa sedap tapi lately ada kurang mungkin generasi pertama sudah tiada lagi....

( dah tahu sape Sonata anak Kancil? - dah simpan seme award...mai datang umah )
Mata Hati Mata Hati 27 August, 2009
n@m@n - boleh jer kalau nak kirim..hehe
n@m@n n@m@n 27 August, 2009
akak sonata~sampai gak eh kat Melaka keropok tu?hehe

Mata hati~ haa...cane tu?hoho
Mata Hati Mata Hati 27 August, 2009
taip jer YES then hantar ke dot 10x.. sebanyak mana pun boleh hantar.. ada org mengidam nak mkn keropok ker.. huhuhu
n@m@n n@m@n 28 August, 2009
mata hati~ok..ok..nanti aku SMS..ingatkan hantar ke ON PANAS..dok eh..keropok losong aritu pon dok abis lagi