Kuasa Tuhan-baby movement dalam perut

Salam

Segala video ni adalah dari youtube..kredit kepada ibu-ibu dalam video nih..Takkan nak upload gambar 'belly' Fiza pulak kan..hoho



Dulu chekgu hanya mendengar sahaja dialog-dialog sebegini dalam drama melayu :

'Abang..Baby kita tengah menendang-nendang ni '

Dulu pernah terfikir dan tertanya-tanya..mcm mana la baby tu menendang eh? Sampai bila difikirkan mcm tak logik

Tapi sendiri sudah melalui detik-detik indah itu..melihat dan merasa sendiri pergerakannya di dalam perut mamanya..Merasa pergerakan tangan, kaki, kepala dan lain-lain lagi..Merasa dia menendang, menumbuk-numbuk..Sungguh menakjubkan ciptaan Allah ni..Selama lebih sembilan bulan lebih hambaNya berada di dalam..Sedangkan kalau kita sekarang berada di tempat yang sempit seperti di dalam perut, macam mana kita rasa???

Di dunia kita mahukan segalanya besar..Rumah..kereta..Bilik..Ingatkah dulu kita berada di dalam perut ibu yang cukup-cukup muat badan kita??

Pergerakan-pergerakan ni chekgu boleh rasa..Tapi chekgu tak boleh 'merasa' sepenuhnya apa yang mamanya rasa..Sakit kadang-kadang..Lenguh..Mengah..Sakit kaki dan segala yang sedikit sebnyak membataskan kehidupan hariannya sepanjang tempoh kehamilan

'berat mata chekgu memandang, berat lagi bahunya memikul'

Ciptaan Tuhan diatur dengan cukup sempurna..DiberiNya tanggungjawab untuk mengandung kepada kaum Hawa..mungkin ada sebab kenapa ianya tidak berlaku kepada kaum Adam sebagaimana kuasa talak diberi kepada sang Adam..Ada sebabnya sendiri yang kita tak boleh pertikaikan

Antara fakta-fakta menarik yang chekgu cedok dalam pro life america (lupa nak copy link dia)

 

Babies in the womb produce a yawning-like motion from as early as 12 weeks' pregnancy. Maybe this is to get a baby ready to take its first breath.


 
Newborns do not smile until 4-6 weeks after birth, but babies in the womb do - perhaps because the womb is warm, comfortable and shielded from loud noise and bright light.

{ 14 comments.. read them below or add one }

Cikgu Adham Cikgu Adham 15 September, 2009
slm..

waw sgt mantap dan mengujakan kawe heh heh heh... sebagai persediaan utk sambut anak.. molek benar kita baca bnda2 gni heh heh
n@m@n n@m@n 15 September, 2009
Cikgu Adham~ salam...

demo pun teruja jugak ko??

hhehe
nik awin nik awin 15 September, 2009
macam tu la dia bila kami org pompuan rasa.

masa akak ni beranak sulung x feel cenggitu sgt..tp bila masuk kedua..boleh rasa bonjol2 kecik..ntah ape ditunjalnya pun x tau.
sampai laki akak dok kata; seriau..sebab budak dalam perut tu cucuk perut kita mcm nak tembus..

p/s: mmg budak kecik no2 tu skrg..x reti dok diam..hahahaha (patut le...)
n@m@n n@m@n 16 September, 2009
nik awin ~ wah..no2 tu cam tu ek kak?

baby kitorang skang ni selalu sgt gerak-gerak,

masa scan aritu pun doktor ckp, aktifnya baby ni..hehe
sonata anak kancil sonata anak kancil 16 September, 2009
macam tu jugak akak rasai selama 5 kali -alhamdullilah semua selamat secara nor

first 4 lahir hari Jumaat, yg ke 5 hari Sabtu - sebab abahnya tak sempat nak hantar hari Khamis - meeting punya fasal...doktor suruh hantar hari khamis tapi dia hantar petang jumaat - sabtu keluar!!!sebab perangai nya lain fesen !
n@m@n n@m@n 16 September, 2009
sonata anak kancil~ wah..empat hari jumaat..ajaibnya

yg kelima cm kelakar jek..hehe
Bapak Bapak 16 September, 2009
Bapak dah rasa dah, skrg giliran Naman lak..hehehh

Khalish ni, macam mana aktif kat dalam perut, macam tue bila dia keluar..heheh
~FARAH~ ~FARAH~ 16 September, 2009
tahniah nak jadi papa..:)
kehidupan akan totally berubah bile dah ada anak tau, setiap masa fikir anak je :)
moga semua selamat ya....
Mata Hati Mata Hati 16 September, 2009
anugerah terindah dari Tuhan.. tak lama dah tu nak jadi papa & mama..
sonata anak kancil sonata anak kancil 16 September, 2009
lagi satu kalau nak tahu ( Naman kata ajaib - ni semua kuasa Tuhan ) first 4 dah lah hari Jumaat, mereka ni pulak ikut pakej!

1&2 (rapat ) - jarak - 3&4 - jarak - 5 ( tercicir ) tak ade geng!!! he3x - kilang pun tak produktif lagi...!yg ke 5 ,memang akak selalu 'angin' dengan dia!!! geramnya perangai dia....(ada malas /kurang belajar)
n@m@n n@m@n 16 September, 2009
bapak ~ aktif ek?? parents pun kena aktif gak la jaga kan?hehe


~FARAH~ - TQ..A'ah..Ada anak lain sikit kan..bertambah meriah


Mata Hati ~ Alhamdulillah..


imanshah ~ InsyaAllah gu..


sonata anak kancil ~ wah..siap pakej lagi ek..

kesian yg no lima tu..hehe

kena cari yg keenam kottttt????

nanti lama-lama jadi rajin kot..Amin
suffian.othman suffian.othman 17 September, 2009
hoho..t mjlis cukur jambul alert la sye.. sy bt service tip topnye semperna ank sulung ckgu..hohoh
n@m@n n@m@n 17 September, 2009
suffian.othman ~ tak tau lagi buat kat mana majlis tu..hehe