Nasi Kerabu

Biru warnanya
Kekadang putih pun ada..
Kuning pun ada..

Tu la nasi kerabu..

Kenapa ia berwarna biru???


Okey anak-anak..ianya biru disebabkan oleh spesies bunga yang aku pun tak tau namanya..hoho..ianya tumbuh segar di depan dan belakang rumahku di kampung
lawa jgk bunga dia kan..

Lagi sekali tengok..

mcm purple pon ada   ??????

ni pulak pokoknya..
rendang tak berbuah..YOLA..dia spesies berbunga je..iskhhhhhh

Ma aku pesan jangan beli nasi kerabu kat kedai..Diorang letak pewarna utk warnakan nasi tu..
kalau nak beli jgk, cari nasi kerabu putih..

So ni la dia juadah berbuka puasa hari pertama...Baru nak cerita..hari ni dh hari ke sebelas dah..hoho

kandungan
sambal kelapa + ikan, lauk ayam, telur masin Mok Su Soh buat(hihi),'solok' lada, 'daun kayu'(ulaman) dan kat tengah tu ape??????

Solok tu salad ke ek??

nyam..nyam..nyam...

Sebenarnya banyak lagi aksesori tambahan untuk nasi kerabu yang ma aku tak buat..Tapi cukupla yang ni

Sebelum balik kampung lagi Fiza teringin makan nasi kerabu..Jadi masa hari pertama puasa aku pun buat request kat ma.

Aku : 'Ma..Wat nasi kerabu hari ni bulih? '
Ma : 'Berehhhhhhh '

Hahaha

P/S : Lagi sekali entri pasal makan-makan
Selamat Berbuka

{ 14 comments.. read them below or add one }

Cikgu Adham Cikgu Adham 01 September, 2009
slm..
oh mantap.. lama dh kawe tak baham goni weh.. kena dgn daging bakar dan bawang puteh jeruk gak... uh meleleh air liur hah hah hah
n@m@n n@m@n 01 September, 2009
Cikgu Adham~ kena blk klate tu boh..haha

tak pun buat sendiri nasik kerabu tu...
sonata anak kancil sonata anak kancil 01 September, 2009
kelmarin beli sebungkus kat pasar ramadhan - tapi tak habis sebab tak kick...
n@m@n n@m@n 01 September, 2009
sonata anak kancil~kena masak sendiri baru kick..huhu
tengku_fir21 tengku_fir21 02 September, 2009
huh
masak nasi kerabu letak bunga tu kerr..??/
xiiinam xiiinam 02 September, 2009
Kat Teluk Intan susah nak cari ni....


Perghh....
Anak Tumpat Anak Tumpat 02 September, 2009
kawe kure make nasik goni.. tapi kalu cukup lekap kakah gak, mcm ike bakar tawar, daging bakar, puyuh goreng, jadi kure cukup pulok tuh,perghhhh... hish demo ni gak..kecek buleh pasal nasik kerabu bule2 poso nih.. diam2 sudoh la..:) cari x tetu kalu kawe ptg ni neh,.cni payoh nok cari goni..
n@m@n n@m@n 02 September, 2009
xiiinam ~ kena cari resipi la 'solution' dia..hehe

Anak Tumpat~ nasib demo dih..merantau jauh di sana..hehe..

jauh berjalan luas pemandangan
'pitis pon byk'

x gitu?
n@m@n n@m@n 02 September, 2009
tengku_fir21~ yup..hehe..no preservatives

imanshah~ho..mailah beli..hoho
Rosnah Rosnah 03 September, 2009
ha.ha.nanti akak bagi resipi nasi kerabu kat norman ... spesial..
n@m@n n@m@n 03 September, 2009
Rosnah~ norman mana kak???hehe
Cikgu Adham Cikgu Adham 04 September, 2009
slm.. jeng jeng... kawe try wat dh.. tak jadi nasi kerabu la dok d kapit ni, xdak bahan mana... last2, buat nasi dagang je la dgn beras huma....
n@m@n n@m@n 04 September, 2009
Cikgu Adham~fuhh..mantap..boleh buat nasi dagang tu gu!!