Tak mau gambar dicurik???? Tak payahlah upload gambar..
Nak upload jugak..???Maka aku cadangkan buat tiga-tiga benda alah di bawah ni..
Tutorial request by ninim

A.Tutorial Disable Right-Click

1. Macam biasa..log in la dulu..Tak log in nak customer customize macam mana kan???huhu

2. Kemudian masuk Dashboard -->Layout-->Add a Gadget-->

3. Amik yang HTML/JavaScript ye..Jangan pandai-pandai ambil yang lain

4. Pastu copy (teh tak boleh tau) kod di bawah ni ke HTML tadi

* untuk copy kod select macam biasa kemudian Ctrl + C ( bukan Ctrl Cun )*


<script language=JavaScript>
<!--

//Disable right mouse click Script
//By Maximus (maximus@nsimail.com) w/ mods by DynamicDrive
//For full source code, visit http://www.dynamicdrive.com

var message="Function Disabled!";

///////////////////////////////////
function clickIE4(){
if (event.button==2){
alert(message);
return false;
}
}

function clickNS4(e){
if (document.layers||document.getElementById&&!document.all){
if (e.which==2||e.which==3){
alert(message);
return false;
}
}
}

if (document.layers){
document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
document.onmousedown=clickNS4;
}
else if (document.all&&!document.getElementById){
document.onmousedown=clickIE4;
}

document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")

// -->
</script>

Title tu tak boh pun takpe..Tapi kalo nak senang cari nanti, bohla tajuk

5. Perkataan Function Disabled! dalam kod di atas boleh ditukar atas citarasa masing-masing

cthnya
 ko nak penyepak? ( yang ni kasar)
ko nak mencurik gambar aku ek? (ni elok sikit)
 maaf..anda tak dibenarkan klik kanan tau. (yg ni paling sopan)


kalau dah buat tutorial di atas, tak cukup lagi..sebab masih lagi boleh copy dengan enlarge gambar..Jadi kena disable enlarge gambar pulak

B.Tutorial Disable Enlarge Picture

1. Upload gambar macam biasa

2. kemudian pilih Edit HTML


3. Kemudian carilah kod gambar macam ni


4. klik untuk besarkan gambar..perhati betul-betul ok..yang aku highlight tu sila delete..

Hasilnya?? Cuba klik kanan atau klik atas gambar di bawah..hehe


Kena buat setiap gambar tauuuu..kalau ada 80keping gambar..8o kali la kena buat..hahaha

C.Watermark

Bohla watermark dekat gambar tu..Ni paling senang..Kalau org cilok gambar watermark ada kat gambar..

Apa tu watermark???? Ermm..Mcm gambar aku tu la..Ada URL blog..

Kalau bolh letak tgh2 gambar..Baru orang tak boleh edit kalau diorang curik gambar tu

Buat yang A dan B tu dah cukuplah..Jadi selamatlah sedikit gambar-gambar comel anda itu..hahaha

paling senang tak payah upload gambar, abis cerita

Harap-harap boleh faham la ye..Aku pun bukan reti sangat
Masuk tahun kedua UKM baru tahu create folder dan jugak surf internet..hahaha..kampung betul

P/S : Better safe than sorry!tapi kalau org yg mahir buat mcm mana pon boleh cilok jugak

18 Comments

  1. Aisey....tadi dah ada niat nak curi gambar bapak dan anak tu....tapi takut kena penyepak...





    Lariiiiiiiiiiiikkk....

    ReplyDelete
  2. Thanx dude..
    done!!
    dh wat dh...

    ReplyDelete
  3. xiiinam ~ tau pon takotttttttttt...hehe




    AdiE~ ;)

    ReplyDelete
  4. huhu
    thank q...
    naper tk blh copy..wlpun tk guna teh cap boh...cap 888 mahupun teh cap sutera
    hahaha....

    terpasak guna teknik watermark

    ReplyDelete
  5. tengku_fir21 ~ sebab copy tu bnyk kafein..hehe


    watermark la yg plg senang

    ReplyDelete
  6. tak sempat nak gi toturial..cukuplah masa univ.dok ke hulu hilir...

    nak buat ni seme kena dok relax2....dah habis keje2 rasmi!!! he3x....agi idup agi keje

    guna watermark udah la....sape2 curi gambar berdosa tau! tak takut dosa?
    heeee takutttttt.....

    ReplyDelete
  7. sonata anak kancil~hahahaha..kena pulak tutor yg garang...


    keja menanda pun x siap lagikkkk!!!

    ReplyDelete
  8. paling senang xyah upload muka sendiri huhu...

    ReplyDelete
  9. AzuanBudakPandai~ memang pandai budak azuan ni..

    tp rambut sama hitam, hati lain-lain kan..


    bnyk org bnyk ragam..

    setiap org punyai citarasa sendiri..


    Tepuk dada aiman tanyalah aiman..

    ReplyDelete
  10. perggghh..
    thanks.. info berguna..

    ReplyDelete
  11. thanks cikgu sebab sudi ngajor ninim buat benda alah sumer ni, maklumlah tak gheti sgt sal tenet2 ni...hehehe...thanks tau..ngeh3..nak g buat dah ni..

    ReplyDelete
  12. thanx byk2 encik n@m@n..
    wlupn sy student programming, tp satu pun xtau ttg disabled ni.

    thanx a lot for ur info!

    ReplyDelete
  13. saya nk wat 'watermark' pun x tau.. S.I.F.U... tlg la ajar anak muridmu ini... kui3x!

    ReplyDelete
  14. naman, tqvm, i just did it. tp gambo still leh enlarge la. gambo2 yg lepas tu biarlah. akan datang akan buat remove enlarge mcm awak ajo tu.

    lama dah nak try cari mcm mana tak nk bg gambo kena curik ni. tp tak cari2 dan tak buat2. arini merajinkan diri jugak. padahal dah 5 tahun gambo main tepek je kat blog, hehe

    ReplyDelete
  15. tanx for the tutorial. dh buat dh..heheh :)

    ReplyDelete
  16. terima kasih tutorial :)

    ReplyDelete
  17. @cikmin

    konsep gambar ni kan

    selagi dapat dilihat
    selagi tu boleh diambil

    hehe..terpaksa diremove

    ni untuk prptect setakat termampu ;)

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post