Hari Selasa Ada Subjek Fizik, Orang Kita Kurang Kesedaran Sivik?

Salam

Hari Selasa Ada Subjek Fizik,
Orang Kita Kurang Kesedaran Sivik?

Wah, kali ni pantun 2 kerat pulak sebagai pembuka atau dalam pengajaran dan pembelajaran dipanggil set induksi , kalau GTO baca mesti dia beli pantun ni sekilo 8 ringgit.

Semalam masa nak buang sampah tertengoklah situasi ni.

ada orang buang sampah merata-rata

tengok tempat buang sampah? jauh ke? alahai

Nak kata tak berpendidikan, kebanyakan penghuni kat sini adalah penjawat awam.Bahkan ada pegawai hebat-hebat kat sini, memandu kereta besar tanpa tengok kereta kecik yang nak lalu jugak.Tapi yang buat onar ni tak tahulah pulak siapa

Kalau Malaysia jadi macam Singapura macam mana ye?

Singapore is a FINE country


FINE kat sini maksudnya bukan bagus, tetapi DENDA..hoho.Semua dah tahu kan?

NI antara denda-denda kat sana, hasil carian google

1. No Smoking -FINE $1000
2. No urinating in lifts - FINE $500
3. No Feeding - FINE $1000
4. No eating and drinking in MRT(train) - FINE $500
5. No Littering - FINE $1000
6. Not Flushing (toilet) - FINE $150
7. Possession of Fire Cracker - Cane
8. Possession of Drug 30g - Death Sentence
9. Vandalism - Jail and Cane
10. No Durian fruit in buses/trains

malas nak translate..hoho..nilai denda tu dalam Dolar Singapore, jadi darablah 2.357 untuk nilai RM kita

Yang peliknya no 6, ada CCTV ke dalam toilet diorang??hehe..lepas tu kat sana menyeludup gula-gula getah adalah kesalahan besar.Sebabnya gula-gula getha kat sana adalah haram kecuali untuk tujuan perubatan.

Entri kali ni juga diakhiri dengan serangkap pantun.

Dua tiga kucing berlari,
Mana nak sama si kucing berjalan,
Dua tiga cikgu boleh dicari,
Mana nak sama dengan chekgu naman.

hahahahahahahaha

Nota Ringkas: Sekali sekala berpantun apa salahnya. ;)

{ 9 comments.. read them below or add one }

pak long pak long 28 March, 2010
salam buat cikgu...
kita ni prinsip....buang la sampah mana pun kalau tak kena tangkap tak salah..kena tangkap baru salah..ni pantun org tak dak sivik...

Limau purut tiga serangkai,
buta perut takdak akai...

best dah pantun hamba
xiiinam xiiinam 29 March, 2010
Hari tu, kereta kat depan kami buka tingap dan buang sampah....
(Bukan sikit punya sampah)
Maka jalan yang bersih jadi berteburan dengan sisa domestik dari rumah kot....




Masa potong tu, jelinglah pemandunya.....



Pakai kopiah lgi!
n@m@n n@m@n 29 March, 2010
pak long- saya beli ya!

Beli petai tak kena cukai,
Depa ada akai, tapi tak nak pakai.

;)

xiinam~kesimpulannya, berkopiah tak semestinya elok tingkah lakunya kan cKlah?
Kujie Kujie 29 March, 2010
makcik cleaner pula nak pantun

kucing kejar tikus
lepas kencing, sila jirus...huhu
tunbegia tunbegia 29 March, 2010
kuman diseberang lautan nampak kannns,

salamm,
Noor Noor 30 March, 2010
sok nk kena ajar subjek sivik ni.mlsnyeee..hua3
n@m@n n@m@n 18 July, 2010
@Kujie

jirus jangan tak jirus ye..hehe