HDR. HDR jugak chekgu, jangan lupa dalam beg ada kerja bertimbun

Salam semua..

Dah lama nak belajar High Dynamic Range(HDR) yang popular tetapi tak dicalonkan dalam mana-mana kategori untuk Anugerah Bintang Popular Berita Hairan Harian. Cuti-cuti ni bolehla rujuk internet belajar. Nak pergi kursus tak berbaloi, lagi-lagi chekgu seorang peminat fotografi berbajet rendah..hoho

HDRI (High Dynamic Range Imaging) was originally used in 3D and is now in full force in photography. Basically it's the process of taking multiple exposures and merging them together into a single 32 bit image.




gambar-gambar dari balkoni saja dong!

Itulah 4 karya HDR pertama chekgu..hahaha..Macam gambar biasa je. Takpe, nanti cuba lagi. Cuba dengan gambar awan berketul-ketul. Orang pakai software canggih dah buat HDR, chekgu masih bertatih pakai Adobe CS3..hoho..Dan juga belajar 'bracketing' dengan kamera murah tu. Orang lain boleh buat sampai 7 'bracketing', kamera chekgu mampu 3 sahaja..sob..sob

***********

Peringatan untuk diri sendiri


cuba check beg sekolah(macam budak sekolah pulak)


sila timbang

dah..5kilo

Ada apa dalam tu?


kerja yang perlu dibereskan dalam cuti..hoho

Haaa..Jangan lupa kertas-kertas yang perlu ditanda tu oiiiii..Ingat cuti sekolah boleh goyang-goyang kaki sambil berblog ke????????? Jangan lupa juga SMM anak-anak chekgu seramai 40 orang tu

SMM-Sistem Maklumat Murid bukannya Suka Makan-makan

Ada sesetengah cikgu tu tunggu nak 'key-in' markah je..hoho..Paper chekgu hari terakhir sekolah, nasibla kan..hehe..Cikgu-cikgu dah siap menanda belum?

Nota ringkas: Kan syok kalau berbayar macam kerja dengan sindiket tu..hoho( sekadar gurauan, hati mau ikhlas maaa)

{ 11 comments.. read them below or add one }

tengku_fir21 tengku_fir21 16 March, 2010
ouwwhhhh....susah jgk jadi sekolah menegah yer ingtkn sekolah rendah paling susah...
n@m@n n@m@n 16 March, 2010
jadi sekolah menengah?hehe

susah senang kena buat juga..;)
sonata anak kancil sonata anak kancil 16 March, 2010
salam....kertas periksa tinggal kat sekolah! tak pe kertas objektif je...ade 3 kelas - PSK T1...

PSK T3 - tak tau lah ape cerita...lupa pulak nak pesan dengan cikgu2 praktikal sebelum cuti dulu ...patutnya diorang aje lah tanda!
n@m@n n@m@n 16 March, 2010
sonata anak kancil~buli cikgu praktikal ke??
insan pendidik insan pendidik 16 March, 2010
best tahun nih x yah semak paper jgn jeles haha
laki cikgu kimia laki cikgu kimia 16 March, 2010
haish ingatkan higher degree research td huuu
n@m@n n@m@n 16 March, 2010
laki cikgu kimia~ soon kot..haha
suffian.othman suffian.othman 16 March, 2010
cantik.. n slmt semak pper student :)
baincardin baincardin 18 March, 2010
cantik HDR cikgu ni! Bain guna Dynamic HDR Photography yg trial nye. cikgu boleh cuba dwld kat sini:-

http://kotakitam.com/2009/02/10/right-brain-feeds-01-amazing-hdr-photos/

situ byk pilihan nak pilih software apa, bain guna yg Dynamic HDR.

*Bain pun pakai camera compact biasa je, tak mampu utk dslr. tapi gambar HDR hasilnya memuaskan! ^_^