Khinzir di mana-mana? Adakah kita termakannya?

Salam..

Dah dua hari tak berisi blog ni..hoho..Nasib baik bukan blog popular, kalau tak penuh dah shoutmix tanya kenapa tak update..haha..Komen pun banyak tak terbalas lagi ;(

Masih kepenatan masa menulis ni. tapi gagah juga nak tulis ;). Sabtu lepas, balik je dari sekolah ganti, rehat tak sampai sejam terus ke Residence Hotel untuk satu kursus yang berakhir Ahad pukul 5 petang.




Pertama kali menghadiri kursus dengan jumlah menguap tak sampai sepuluh kali ;). Dan ia banyak membuka mata, minda dan hati mengenai makanan halal haram sekeliling kita.

Antaranya :

+klik untuk besarkan+




Walaupun mungkin cara pemeliharaan dan penyembelihan mengikuti syarak, mungkin mereka tak tahu tentang dedak yang digunakan di atas. Yang digaris diatas datang daripada ba alif ba ya!!

Sejenak termangu terfikir. Sebagai guru yang prihatin dan berdedikasi, terus teringatkan anak-anak murid kesayangan (walaupun mereka tak sayangkan cikgu-cikgu mereka). Adakah makanan yang seperti di atas yang dimakan tanpa disedari menyumbang kepada perangai liar, biadab dan yang sewaktu dengannya? Nauzubillah.

KITA??

YOU ARE WHAT YOU EAT???

{ 17 comments.. read them below or add one }

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr 26 April, 2010
YOU ARE WHAT YOU EAT?

INTERESTING~~

=)
Kepala Bergetar Kepala Bergetar 26 April, 2010
aduhh.. dedak ayam pun dorang belasah letak benda tu..
pak long pak long 26 April, 2010
salam...
fuhh...baru tahu menda ni....risau ambo mikir benda goni..
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie 26 April, 2010
thanks for the good info....sekarang ni nak makan apa2 pun kena fikir banyak kali..takut ader yg termakan ba aliff ba ya...huhuhu
Kapten Kapten 26 April, 2010
kalau mcm tu
ragu2 ler semua makanan ni
nur hidayah isa nur hidayah isa 26 April, 2010
lepas ni kena lebih berwaspada pilih makanan. tp kadang2 kite tatau pon ingredient tu ade babi kan..so cmne?
Sue Anna Joe Sue Anna Joe 26 April, 2010
Itu kalau yang nak jadi hafiz, ayam pon diorang tak makan. Dengan chemicalnya etc, dan kalau dia deberi dedak yg ada unsur babi nieh, haihhhh.

Paranoid jadinya.
baincardin baincardin 26 April, 2010
Jom layan E Series...(tgh berangan nih..hehe) ^_^'
GadisTerbilang GadisTerbilang 26 April, 2010
NI YANG MALEH NAK MAKAN AYAM NI...

Peberet lak tu


T_T
a kl citizen a kl citizen 26 April, 2010
makan ayam organik ok tak?
n@m@n n@m@n 26 April, 2010
a kl citizen~ memang sekarang makan ayam organik..;)

semua yang lain pun hati-hati la ye ;)
tehr tehr 27 April, 2010
ya laa

apo nok dikato...
kitatauke kitatauke 28 April, 2010
salam perkenalan....
tugas kita cari yang halal...dan tugas kite jgk bgtau keluarga/kawan2/sedara ttg bende2 macam ni...
ieya ieya 25 November, 2010
seriously ,takut.kene lebih berhati2 lepas ni.
Bieyhanny Bieyhanny 22 February, 2011
nasib baik ank2 saya lebih suka makan ikan!!!!!itu yg kta tau,yang kta tak tau mesti banyak!!!!kadang2 tu rasa cam apa je yg kita makan sekarang ni halal ke?
mrbelia mrbelia 03 March, 2011
Tak ada yang sopan diakhir zaman