Salam..

Dah dua hari tak berisi blog ni..hoho..Nasib baik bukan blog popular, kalau tak penuh dah shoutmix tanya kenapa tak update..haha..Komen pun banyak tak terbalas lagi ;(

Masih kepenatan masa menulis ni. tapi gagah juga nak tulis ;). Sabtu lepas, balik je dari sekolah ganti, rehat tak sampai sejam terus ke Residence Hotel untuk satu kursus yang berakhir Ahad pukul 5 petang.




Pertama kali menghadiri kursus dengan jumlah menguap tak sampai sepuluh kali ;). Dan ia banyak membuka mata, minda dan hati mengenai makanan halal haram sekeliling kita.

Antaranya :

+klik untuk besarkan+




Walaupun mungkin cara pemeliharaan dan penyembelihan mengikuti syarak, mungkin mereka tak tahu tentang dedak yang digunakan di atas. Yang digaris diatas datang daripada ba alif ba ya!!

Sejenak termangu terfikir. Sebagai guru yang prihatin dan berdedikasi, terus teringatkan anak-anak murid kesayangan (walaupun mereka tak sayangkan cikgu-cikgu mereka). Adakah makanan yang seperti di atas yang dimakan tanpa disedari menyumbang kepada perangai liar, biadab dan yang sewaktu dengannya? Nauzubillah.

KITA??

YOU ARE WHAT YOU EAT???

17 Comments

  1. YOU ARE WHAT YOU EAT?

    INTERESTING~~

    =)

    ReplyDelete
  2. aduhh.. dedak ayam pun dorang belasah letak benda tu..

    ReplyDelete
  3. salam...
    fuhh...baru tahu menda ni....risau ambo mikir benda goni..

    ReplyDelete
  4. thanks for the good info....sekarang ni nak makan apa2 pun kena fikir banyak kali..takut ader yg termakan ba aliff ba ya...huhuhu

    ReplyDelete
  5. kalau mcm tu
    ragu2 ler semua makanan ni

    ReplyDelete
  6. lepas ni kena lebih berwaspada pilih makanan. tp kadang2 kite tatau pon ingredient tu ade babi kan..so cmne?

    ReplyDelete
  7. Itu kalau yang nak jadi hafiz, ayam pon diorang tak makan. Dengan chemicalnya etc, dan kalau dia deberi dedak yg ada unsur babi nieh, haihhhh.

    Paranoid jadinya.

    ReplyDelete
  8. Jom layan E Series...(tgh berangan nih..hehe) ^_^'

    ReplyDelete
  9. NI YANG MALEH NAK MAKAN AYAM NI...

    Peberet lak tu


    T_T

    ReplyDelete
  10. makan ayam organik ok tak?

    ReplyDelete
  11. a kl citizen~ memang sekarang makan ayam organik..;)

    semua yang lain pun hati-hati la ye ;)

    ReplyDelete
  12. ya laa

    apo nok dikato...

    ReplyDelete
  13. salam perkenalan....
    tugas kita cari yang halal...dan tugas kite jgk bgtau keluarga/kawan2/sedara ttg bende2 macam ni...

    ReplyDelete
  14. seriously ,takut.kene lebih berhati2 lepas ni.

    ReplyDelete
  15. nasib baik ank2 saya lebih suka makan ikan!!!!!itu yg kta tau,yang kta tak tau mesti banyak!!!!kadang2 tu rasa cam apa je yg kita makan sekarang ni halal ke?

    ReplyDelete
  16. Tak ada yang sopan diakhir zaman

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post