Salam..

Betoi ka ni? Tipulah

Adakah yang bermata besar ni?


Atau yang bengis ini?


Ke yang tengah bersedih di bawah ini?


Si mata bulat inikah?



Yang pemalas inikah?


Atau yang dah dijadikan spesimen ini?



OPs!!


Ops lagi..hehe


Kesemuanya bukan. Ianya bukanlah dari spesies haiwan dua alam tu, tetapi sejenis buahan. Jeng..jeng..jeng...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



hoho..sesetengah tempat memanggilnya sebagai buah katak puru, tetapi dia lebih popular dengan nama nam nam (macam nama hindustan pulak), bukan naman. Sungguh enak dimakan begitu saja..hehe.Ada yang tak pernah makan tak buah ni? Dulu kat kampung selalu cari buah ni. Masam-masam manis gitu!

Teringat jugak dulu-dulu suka makan buah pelam muda cicah garam..hoho.. Sedap woo!! Orang lain tengok geleng kepala je. Tapi yang masam-masam ni jangan lah makan selalu, tak elok jugak kan?

Nota Ringkas : Mesti ada yang geli tengok katak-katak tu pastu tutup terus tak baca..hehe. Comel ape!!

9 Comments

  1. nam·nam n 1 pohon yg batangnya berbenjol-benjol, mencapai tinggi 12 m, buahnya melekat pd pohon berbentuk spt ginjal, berlekuk-lekuk, berwarna hijau kecokelat-cokelatan, dagingnya putih kekuning-kuningan, dan rasanya masam; Cynometra cauliflora; 2 buah namnam; buah puki anjing [+ rujukan: http://bahtera.org/kateglo/?mod=dictionary&action=view&phrase=namnam ]

    salamm cikgu,

    ReplyDelete
  2. kalau katak puru bernyawa tak sanggup makn..
    kalau buah tu mmg best
    biasa kat kg ada bayak
    dah biasa makn mmg sedap
    kecur air liuq pepagi ni naman...

    ReplyDelete
  3. sedap buah ni....
    mana nak cari ni? siap la mu kalu buat aku berair liur!

    ReplyDelete
  4. lol.. senang ke nak sari buah ni?
    jenuh lak kalo ngidam nanti..

    ReplyDelete
  5. Erk...mana dapat ni? Dulu kat kampung daddy ada sepokok, tapi dah kena tebang....

    ReplyDelete
  6. Haaa..dekat rumah mak ckLah ada banyak....nasib baik namanya Nam Nam...bukan N@m@n.

    ReplyDelete
  7. HAHA...harini pun kak ayu buat entry pasal katak puru gok...mimpi nok makan malam tadi...

    ReplyDelete
  8. Katak si katak lompat,
    Lompatlah tingi-tinggi,
    Buah katak puru memang hebat,
    Rasanya masam manis terasa sengal gigi.

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post