Spesies Katak Puru Yang Boleh dimakan??eeeeeeeee

Salam..

Betoi ka ni? Tipulah

Adakah yang bermata besar ni?


Atau yang bengis ini?


Ke yang tengah bersedih di bawah ini?


Si mata bulat inikah?



Yang pemalas inikah?


Atau yang dah dijadikan spesimen ini?



OPs!!


Ops lagi..hehe


Kesemuanya bukan. Ianya bukanlah dari spesies haiwan dua alam tu, tetapi sejenis buahan. Jeng..jeng..jeng...
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*



hoho..sesetengah tempat memanggilnya sebagai buah katak puru, tetapi dia lebih popular dengan nama nam nam (macam nama hindustan pulak), bukan naman. Sungguh enak dimakan begitu saja..hehe.Ada yang tak pernah makan tak buah ni? Dulu kat kampung selalu cari buah ni. Masam-masam manis gitu!

Teringat jugak dulu-dulu suka makan buah pelam muda cicah garam..hoho.. Sedap woo!! Orang lain tengok geleng kepala je. Tapi yang masam-masam ni jangan lah makan selalu, tak elok jugak kan?

Nota Ringkas : Mesti ada yang geli tengok katak-katak tu pastu tutup terus tak baca..hehe. Comel ape!!

{ 9 comments.. read them below or add one }

thunbergia thunbergia 14 April, 2010
nam·nam n 1 pohon yg batangnya berbenjol-benjol, mencapai tinggi 12 m, buahnya melekat pd pohon berbentuk spt ginjal, berlekuk-lekuk, berwarna hijau kecokelat-cokelatan, dagingnya putih kekuning-kuningan, dan rasanya masam; Cynometra cauliflora; 2 buah namnam; buah puki anjing [+ rujukan: http://bahtera.org/kateglo/?mod=dictionary&action=view&phrase=namnam ]

salamm cikgu,
miemiey miemiey 14 April, 2010
kalau katak puru bernyawa tak sanggup makn..
kalau buah tu mmg best
biasa kat kg ada bayak
dah biasa makn mmg sedap
kecur air liuq pepagi ni naman...
Raisah @ echah Raisah @ echah 14 April, 2010
sedap buah ni....
mana nak cari ni? siap la mu kalu buat aku berair liur!
cikgu isza cikgu isza 14 April, 2010
lol.. senang ke nak sari buah ni?
jenuh lak kalo ngidam nanti..
Daddy Cool Daddy Cool 14 April, 2010
Erk...mana dapat ni? Dulu kat kampung daddy ada sepokok, tapi dah kena tebang....
xiiinam xiiinam 14 April, 2010
Haaa..dekat rumah mak ckLah ada banyak....nasib baik namanya Nam Nam...bukan N@m@n.
ibuayahdamia ibuayahdamia 14 December, 2010
HAHA...harini pun kak ayu buat entry pasal katak puru gok...mimpi nok makan malam tadi...
sensasi2020.blogspot.com sensasi2020.blogspot.com 08 July, 2012
Katak si katak lompat,
Lompatlah tingi-tinggi,
Buah katak puru memang hebat,
Rasanya masam manis terasa sengal gigi.