Dari Kotak Spam ada Phishing Durjana!

Salam.

dah lama tak check emel yahoo, tiba2 beberapa malam yang lepas rasa nak buka pulak..Tup..tup..inbox dah mencapai 1K..hoho..Malas betul nak check emel nih!


Tengok2 dalam spam ada 24 emel yang dianggap spam..

yang berwarna kuning emel phishing

Tak tahu maksud spam?

Ni analogi bergambarnya.


Kalau nak penerangan lagi silalah baca info dari wikipedia kat bawah ni

Spam is the use of electronic messaging systems (including most broadcast media, digital delivery systems) to send unsolicited bulk messages indiscriminately. While the most widely recognized form of spam is e-mail spam, the term is applied to similar abuses in other media: instant messaging spam, Usenet newsgroup spam, Web search engine spam, spam in blogs, wiki spam, online classified ads spam, mobile phone messaging spam, Internet forum spam, junk fax transmissions, social networking spam, television advertising and file sharing network spam.

People who create electronic spam are called spammers.

Yang paling durjana kebanyakan spam emel tersebut adalah kategori phishing atau dengan bahasa mudahnya 'virtual fraud' atau penipuan secara maya. Biasanya melibatkan urusniaga online seperti kad kredit ataupun perbankan atas talian (skemanya ayat seorang cikgu..hoho).


Apa itu 'phishing'? Sekali lagi minta bantuan wikipedia.

Not to be confused with fishing, pish, or Phish.

An example of a phishing e-mail, disguised as an official e-mail from a (fictional) bank. The sender is attempting to trick the recipient into revealing confidential information by "confirming" it at the phisher's website. Note the misspelling of the words received and discrepancy. Such mistakes are common in most phishing emails. Also note that although the URL of the bank's webpage appears to be legitimate, it actually links to the phisher's webpage.

In the field of computer security, phishing is the criminally fraudulent process of attempting to acquire sensitive information such as usernames, passwords and credit card details by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication

Biasanya yang kita dengar jangan klik link yang diberi dan bagi username dan password kan? Tapi dah ada kes di mana hanya klik link sahaja habis duit dalam bank lesap, gara-gara 'penyangak maya'.

jangan klik link yang diberi!

Kalau nak tahu kes itu bolehla ke sini dan situ. Siti Situ Sana Sini..eh..opocot! Sejak bila minat lagu Siti ni.

Zaman globalisasi ni semuanya di hujung jari. Nak menipu pun di hujung jari. Alangkah bagusnya kalau boleh hapuskan rejim Zionis di hujung jari sahaja!


Sokong sukarelawan Gaza menerusi SMS


KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia boleh menunjukkan sokongan mereka untuk sukarelawan Gaza dan mengutuk keganasan Israel yang menentangnya dengan menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) anjuran Perikatan Keamanan Rakyat Malaysia (Aman Malaysia), sebuah pertubuhan bukan kerajaan.

Mereka hendaklah menaip GAZA dan hantar kepada 32928. Setiap SMS dikenakan caj minimum iaitu 50 sen.Semua SMS akan diterima dan dihantar ke Gaza melalui Kementerian Luar,Aman Malaysia berharap untuk memungut sebanyak mungkin SMS bagi menunjukkan perpaduan rakyat Malaysia dengan keseksaan yang dialami rakyat Palestin di Gaza. - BERNAMA
sumber ; Berita Harian

{ 40 comments.. read them below or add one }

Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie 14 June, 2010
jangan mudah utk klik2....keranan sekali klik mungkin akan merana...huhuhu
cik panadol cik panadol 14 June, 2010
setuju dengn cikgu...tp cmne nk blog spam2 tu jgn bagi masuk dlm email kite ek?
cikgu isza cikgu isza 14 June, 2010
sentiasa berhati-hati,
harap2 tak terkena..
a kl citizen a kl citizen 14 June, 2010
betul... selalu dapat phishing ni
Nia Nia 15 June, 2010
good entry!

saya selalu sangat dpt email phishing ni. mujur masa tu dah tau. kalau bendul jek pegi masuk semua, habis laa..
Sharinginfoz Sharinginfoz 15 June, 2010
bosan kan macam tu berlambak2
Oh Malaysia Oh Malaysia 15 June, 2010
menyemak je spam ni. aku terus delete je. hehe.

banyaknya email x baca cikgu, sampai 1,000 lebih!
sonata anak kancil sonata anak kancil 15 June, 2010
dah lama tak bukak email...kalau ade mende2 penting...ntahlah...guna pos setem biasa lagi baik lah! dapat terus bukak...surat saman ke, surat cinta dari Abang Bank ke...he3x...balik macam zaman bercintan cintun dulu2...best kan!
ckLah ckLah 15 June, 2010
kotak emel ckLah bersih dan suci...kerana cklah tak femes..he..he..
en_me en_me 15 June, 2010
minat lagu siti jer kanns.. ekeke
ahmad humairi ahmad humairi 15 June, 2010
dah confirm spam...delete je..
kak ina kl kak ina kl 15 June, 2010
salam cikgu...perkara biasalah tu..kang org skrg suker buat camtu..

bukan tak rajin dtg ke blog kamu...insyallah kalau ada masa akak datang yer..janganlah marahhh
pak long pak long 16 June, 2010
salam..
dasat tu bro...
a's a's 16 June, 2010
nice info cikgu!! :P
AiZ AiZ 16 June, 2010
haha.. spam memang memedihkan mata.. ^__^
Eciz Eciz 16 June, 2010
harap takkan terkena. thnx info ini. ;))
Mr PenyuBiru Mr PenyuBiru 17 June, 2010
semua emel spam & phishing terus aku bakulsampahkan tanpa aku baca pun.buang masa jer.
Kujie Kujie 18 June, 2010
tak ada akaun pun dia boleh hantar email...
tehr tehr 18 June, 2010
ramai orang yang suka buat sampah sarap dalam dunia ni

ramai juga yang buat perangkap
chekgu BaniHassim chekgu BaniHassim 18 June, 2010
jgn konfius dgn spam ituu...kelak merana...
abaikan je...
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@Damia Aleesya

klik² dengan DSLR lagi best
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@cik panadol

tak tahulah pulak..hehe

kena guna khidmat google tuh!
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@cikgu isza

betul²..kena selalu alert
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@Nia

alhamdulillah..nasib baik tahu kan?
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@Oh Malaysia

dlete je..tak payah tengok kan?

emel ntah ape² tu..
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@sonata anak kancil

mesti akak sonata lagi banyak emelnya..hehe

wah..zaman dulu mestilah surat kan? surat kepada abang..hehe
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@ckLah

kalau emel banyak ni femes ke ckLah?hehe
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@kak ina kl

datang jangan tak datang ;)
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@pak long

apa yang dasyat pak long?
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@a's

semoga berinfo lah ;)
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@Eciz

Harap² macam tu lah kan
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@Mr PenyuBiru

jangan lupa kosongkan bakul sampah selepas tu ;)
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@tehr

yang nak jadi sampah masyarakat pun ramai kan?
n@m@n n@m@n 19 June, 2010
@chekgu BaniHassim

betul..jangan merana kerananya
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A 20 June, 2010
whoaaa byk nyoh emel dio! k.eli pun jarang gok bukok emel yahoo..hop aktif gmail..kalu sero hop x penting, k.eli terus checked & delete terus..hop jenis spam tu, jarang masuk kt inbox, dia terus masuk kt spam, so senang je la nok delete blako tanpa perlu cek 1 by 1 heheh..

tp gak spam ni meme xleh nk prevent drp masuk dlm emel kito ko ek?