Salam.

dah lama tak check emel yahoo, tiba2 beberapa malam yang lepas rasa nak buka pulak..Tup..tup..inbox dah mencapai 1K..hoho..Malas betul nak check emel nih!


Tengok2 dalam spam ada 24 emel yang dianggap spam..

yang berwarna kuning emel phishing

Tak tahu maksud spam?

Ni analogi bergambarnya.


Kalau nak penerangan lagi silalah baca info dari wikipedia kat bawah ni

Spam is the use of electronic messaging systems (including most broadcast media, digital delivery systems) to send unsolicited bulk messages indiscriminately. While the most widely recognized form of spam is e-mail spam, the term is applied to similar abuses in other media: instant messaging spam, Usenet newsgroup spam, Web search engine spam, spam in blogs, wiki spam, online classified ads spam, mobile phone messaging spam, Internet forum spam, junk fax transmissions, social networking spam, television advertising and file sharing network spam.

People who create electronic spam are called spammers.

Yang paling durjana kebanyakan spam emel tersebut adalah kategori phishing atau dengan bahasa mudahnya 'virtual fraud' atau penipuan secara maya. Biasanya melibatkan urusniaga online seperti kad kredit ataupun perbankan atas talian (skemanya ayat seorang cikgu..hoho).


Apa itu 'phishing'? Sekali lagi minta bantuan wikipedia.

Not to be confused with fishing, pish, or Phish.

An example of a phishing e-mail, disguised as an official e-mail from a (fictional) bank. The sender is attempting to trick the recipient into revealing confidential information by "confirming" it at the phisher's website. Note the misspelling of the words received and discrepancy. Such mistakes are common in most phishing emails. Also note that although the URL of the bank's webpage appears to be legitimate, it actually links to the phisher's webpage.

In the field of computer security, phishing is the criminally fraudulent process of attempting to acquire sensitive information such as usernames, passwords and credit card details by masquerading as a trustworthy entity in an electronic communication

Biasanya yang kita dengar jangan klik link yang diberi dan bagi username dan password kan? Tapi dah ada kes di mana hanya klik link sahaja habis duit dalam bank lesap, gara-gara 'penyangak maya'.

jangan klik link yang diberi!

Kalau nak tahu kes itu bolehla ke sini dan situ. Siti Situ Sana Sini..eh..opocot! Sejak bila minat lagu Siti ni.

Zaman globalisasi ni semuanya di hujung jari. Nak menipu pun di hujung jari. Alangkah bagusnya kalau boleh hapuskan rejim Zionis di hujung jari sahaja!


Sokong sukarelawan Gaza menerusi SMS


KUALA LUMPUR: Rakyat Malaysia boleh menunjukkan sokongan mereka untuk sukarelawan Gaza dan mengutuk keganasan Israel yang menentangnya dengan menghantar khidmat pesanan ringkas (SMS) anjuran Perikatan Keamanan Rakyat Malaysia (Aman Malaysia), sebuah pertubuhan bukan kerajaan.

Mereka hendaklah menaip GAZA dan hantar kepada 32928. Setiap SMS dikenakan caj minimum iaitu 50 sen.Semua SMS akan diterima dan dihantar ke Gaza melalui Kementerian Luar,Aman Malaysia berharap untuk memungut sebanyak mungkin SMS bagi menunjukkan perpaduan rakyat Malaysia dengan keseksaan yang dialami rakyat Palestin di Gaza. - BERNAMA
sumber ; Berita Harian

40 Comments

  1. jangan mudah utk klik2....keranan sekali klik mungkin akan merana...huhuhu

    ReplyDelete
  2. setuju dengn cikgu...tp cmne nk blog spam2 tu jgn bagi masuk dlm email kite ek?

    ReplyDelete
  3. sentiasa berhati-hati,
    harap2 tak terkena..

    ReplyDelete
  4. betul... selalu dapat phishing ni

    ReplyDelete
  5. good entry!

    saya selalu sangat dpt email phishing ni. mujur masa tu dah tau. kalau bendul jek pegi masuk semua, habis laa..

    ReplyDelete
  6. bosan kan macam tu berlambak2

    ReplyDelete
  7. menyemak je spam ni. aku terus delete je. hehe.

    banyaknya email x baca cikgu, sampai 1,000 lebih!

    ReplyDelete
  8. dah lama tak bukak email...kalau ade mende2 penting...ntahlah...guna pos setem biasa lagi baik lah! dapat terus bukak...surat saman ke, surat cinta dari Abang Bank ke...he3x...balik macam zaman bercintan cintun dulu2...best kan!

    ReplyDelete
  9. kotak emel ckLah bersih dan suci...kerana cklah tak femes..he..he..

    ReplyDelete
  10. minat lagu siti jer kanns.. ekeke

    ReplyDelete
  11. dah confirm spam...delete je..

    ReplyDelete
  12. salam cikgu...perkara biasalah tu..kang org skrg suker buat camtu..

    bukan tak rajin dtg ke blog kamu...insyallah kalau ada masa akak datang yer..janganlah marahhh

    ReplyDelete
  13. salam..
    dasat tu bro...

    ReplyDelete
  14. nice info cikgu!! :P

    ReplyDelete
  15. haha.. spam memang memedihkan mata.. ^__^

    ReplyDelete
  16. harap takkan terkena. thnx info ini. ;))

    ReplyDelete
  17. semua emel spam & phishing terus aku bakulsampahkan tanpa aku baca pun.buang masa jer.

    ReplyDelete
  18. tak ada akaun pun dia boleh hantar email...

    ReplyDelete
  19. ramai orang yang suka buat sampah sarap dalam dunia ni

    ramai juga yang buat perangkap

    ReplyDelete
  20. jgn konfius dgn spam ituu...kelak merana...
    abaikan je...

    ReplyDelete
  21. @Damia Aleesya

    klik² dengan DSLR lagi best

    ReplyDelete
  22. @cik panadol

    tak tahulah pulak..hehe

    kena guna khidmat google tuh!

    ReplyDelete
  23. @cikgu isza

    betul²..kena selalu alert

    ReplyDelete
  24. @Nia

    alhamdulillah..nasib baik tahu kan?

    ReplyDelete
  25. @Oh Malaysia

    dlete je..tak payah tengok kan?

    emel ntah ape² tu..

    ReplyDelete
  26. @sonata anak kancil

    mesti akak sonata lagi banyak emelnya..hehe

    wah..zaman dulu mestilah surat kan? surat kepada abang..hehe

    ReplyDelete
  27. @ckLah

    kalau emel banyak ni femes ke ckLah?hehe

    ReplyDelete
  28. @kak ina kl

    datang jangan tak datang ;)

    ReplyDelete
  29. @pak long

    apa yang dasyat pak long?

    ReplyDelete
  30. @a's

    semoga berinfo lah ;)

    ReplyDelete
  31. @Eciz

    Harap² macam tu lah kan

    ReplyDelete
  32. @Mr PenyuBiru

    jangan lupa kosongkan bakul sampah selepas tu ;)

    ReplyDelete
  33. @tehr

    yang nak jadi sampah masyarakat pun ramai kan?

    ReplyDelete
  34. @chekgu BaniHassim

    betul..jangan merana kerananya

    ReplyDelete
  35. whoaaa byk nyoh emel dio! k.eli pun jarang gok bukok emel yahoo..hop aktif gmail..kalu sero hop x penting, k.eli terus checked & delete terus..hop jenis spam tu, jarang masuk kt inbox, dia terus masuk kt spam, so senang je la nok delete blako tanpa perlu cek 1 by 1 heheh..

    tp gak spam ni meme xleh nk prevent drp masuk dlm emel kito ko ek?

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post