Di sebalik mudahnya ada kalkulator

Salam..

Pagi semalam sampai di sekolah, tiba² kerani bagi surat panggilan ke bengkel penggunaan kalkulator anjuran Jawatankuasa Panitia Daerah. Pukul 2 petang bengkel, pagi tu baru dapat surat. Nasib baik surat dapat pagi. Kalau dapat petang surat tu?

Teringat haritu ada satu bengkel di Klang tu dibatalkan last² minit. Dan makluman pembatalan bengkel tu hanya diumumkan pada muka pintu dewan tersebut. Maknanya orang pergi ke situ baru tau bengkel tu batal. Haiyyaaa!! Tak boleh faks bagitau setiap sekolah ke? Jenuh orang lain tunggu woo..Menyusahkan!

Bengkel semalam berkisarkan penggunaan kalkulator saintifik fx-570MS dalam memudahkan penyelesaian sesetengah soalan Matematik Tambahan.Rupanya banyak lagi yang chekgu tak tahu mengenai kalkulator yang canggih tu.haha (canggih la sangat). Kalkulator semakin hari semakin canggih, dan memudahkan.

Tapi disebalik kebaikan kalkulator tu, terselit jugak keburukannya. Chekgu tengok pelajar² yang ambil matematik tambahan sekarang, segalanya bergantung kepada kalkulator.


2x13--> guna kalkulator

3/2 + 1 --> guna kalkulator

1/2 + 1/2 --> pun nak pakai kalkulator

Haiyoo!!

Bila disuruh congak, terkumat kamit memberi jawapan salah walaupun hanya melibatkan operasi yang mudah. Itu pelajar menengah atas, belum lagi disuruh pelajar menengah rendah. Itulah kesan kebergantungan terhadap kalkulator. Kalau dulu pelajar² siap ada buku congak. Ingat lagi tak?

Tapi kalau ditengok pelajar² Cina masih lagi bijak mencongak. Manakala yang lain memang bergantung terus kepada kalkulator!


Canggihkan kalkulator ni? Siap boleh tulis naman lagi..haha. Kalkulator ni dipinjamkan oleh seorang pelajar cikgu tadi..Tanya dulu nak pakai ke tak...hoho.

Nota Ringkas : Nak beli kalkulator barulah. Kalkulator yang dipinjamkan oleh mama Darwisy macam dah hilang je..sob..sob..sobariah.

{ 11 comments.. read them below or add one }

cikgupj cikgupj 01 July, 2010
salam naman, link blog cpj sudah ok, sudi kiranya letakkan link blog cpj di blog naman yang popular ini...terima kasih.
n@m@n n@m@n 01 July, 2010
@cikgupj

aiyyoo..cpj silap orang maaa..

dah masuk link ;)
sonata anak kancil sonata anak kancil 01 July, 2010
tadi dapat surat mintak data sumbangan drp macam2 pihak....esok suruh hantar ke jabatan...menyirap aku! ingat kita ni apa? macamlah diorang tak pernah jadi cikgu ....
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie 01 July, 2010
kak ayu congak jer..sebab dah terbiasa..sekolah cina 7 tahun tu...

add math pun congak gak...boleh cenggitu???
E.L.I.Z.A E.L.I.Z.A 01 July, 2010
erkkk..mcm k.eli la hahahah..sbb sokmo duk guno kalkulator saintifik tu, calculation mudoh pum nk guno kalkulator hahahah tp ada haku kesah? janji semua subjek math aku dapat A hahahaha
zairie zairie 01 July, 2010
0 + 0.. pakai kalkulator jgk.. hehe... ingat nak beli gak la kaki lator nie.. dah nazak da... hehe

my recent post:
apabila bintang tidak lagi bintang
cikgu isza cikgu isza 01 July, 2010
yang geram yer.. bebudak ni ingat.. bila guna kalkulator.. cikgu tak dapat kesan..

kalau jalan kira salah.. tapi jawapan betul.. guna apa lagi?
cikgupj cikgupj 01 July, 2010
@n@m@nyeyeye....terima kasih...
a kl citizen a kl citizen 02 July, 2010
orang jabatan ni macam keluar dari universiti yang sama je, kan... universiti last minit
DaHLia DaHLia 03 July, 2010
pernah student tanya
"teacher, 4 x 0 berapa"
time tu memang terjegil bijik mata, xtau nak cakap apa dahhh...

anyway, pernah dapat modul penggunaan kalkulator tu, memang memudahkan...kalo ada masa, boleh buat bengkel penggunaaan dengan students, tapi tu laa...entah bila..hehe
Anonymous Anonymous 26 June, 2013
Apabila sebut kalkulator 570, tc teringat kisah mula2 mengajar addmath.subjek killer n giler .trade mark bagi add math. tc pernah denda pelajar yang tidak bawa kalkulator tersebut ke kelas yg diwajibkan BAWA. lukis semula, sebijik kalkulator tersebut pada kertas A4...ermmm mmg berbaloi.pelajar tersebut dah terer apply n tekan semua functions kat kalkulator....huhu.best jadi guru add math ni.