Tutorial Open Link with New Tab

Salam semua..

Tetiba terlebih rajin nak buat tutorial. Apa salahnya berkongsi kan..

Kongsi kong sikong sini.

kengkawan suka buat 'link' tak dalam blog sendiri? Kalau ya, rasanya ada orang klik tak?hehe. Bukan semua rasa nak klik sebab malas menunggu 'page loading'..Lebih lebih lagi kalau blog berat macam blog ni..haha.Blog chekgu ni dah mengalami kesusutan berat yang ketara sekali berbanding dulu yang mencuba segala tutorial dan tambah gadget, widget

Contohnya cuba klik link di bawah ini.

Makan Bola, Tidur Bola Tapi Jangan Minum Coca Cola !!

Caranya

1) Lepas buat link macam biasa tu, pergi ke edit HTML

2) Contoh : Kod HTML link tadi adalah

<a href="http://naman0807.blogspot.com/2010/06/makan-bola-tido-bola-tapi-jangan-minum.html">Makan Bola, Tidur Bola Tapi Jangan Minum Coca Cola !!</a>

Hanya tambah target="_blank" ke link yang berwarna biru tu

Kod tadi akan menjadi

<a href="http://naman0807.blogspot.com/2010/06/makan-bola-tido-bola-tapi-jangan-minum.html" target="_blank">Makan Bola, Tidur Bola Tapi Jangan Minum Coca Cola !!</a>

Gambar pun boleh dibuka dalam new tab jugak ;)


Selamat Mencuba!
Tutorial Open Link with New Tab

{ 8 comments.. read them below or add one }

PeiPei PeiPei 14 June, 2010
very useful tips! thanks! =)
ckLah ckLah 14 June, 2010
Memang berat ...malas tunggu tau!

:)
n@m@n n@m@n 14 June, 2010
@ckLah

ops..masalah internet kat sana la tu..hehe..
laki cikgu kimia laki cikgu kimia 14 June, 2010
hamoih hang.. online tutorial segala.. :D
kak ina kl kak ina kl 14 June, 2010
salam cikgu..tak gi ke mana-mana ker cuti sekolah ni..

akak malas nak cuberlah..
Yunus Badawi Yunus Badawi 14 June, 2010
Rajinnya bagi tutorial. Cikgulah katakan hehehe
kak ina mail kak ina mail 14 June, 2010
salam ziarah.terima kasih sudi singgah blog akak.