Bagus Sangat ke Lagu dari Indonesia?

Salam.


Kemasukan band², penyanyi² dari seberang ke negara kita pernah mencetuskan fenomena. Orang² Malaysia dikatakan lebih meminati artis dari sana berbanding artis Malaysia sendiri.

Chekgu sendiri kagum dengan muzik diorang. Tak meleret macam sesetengah band² di Malaysia. Tapi itu dulu. Sekarang kemunculan band² Indie seperti Hujan, Meet Uncle Hussein(walaupun macam dah ke mainstream) dan lain² membuktikan kita juga mempunyai bakat² yang luar biasa, sekiranya mereka diberikan kebebasan berkarya dengan idea mereka sendiri.

Tapi, artis² dari Indonesia masih lagi ramai peminatnya di sini.Persoalannya ;

1) Apakah keistimewaan artis² Indonesia?
2) Wajarkah lagu² mereka selalu diputarkan di corong² radio?
3) Sekiranya ada, siapakah artis kegemaran anda dari sana? Mengapa?
4) Dapatkah artis² kita menandingi muzik dan karya mereka?

Kalau sudi, bolehla kongsi-kongsikan pendapat anda yang bernas itu ye..hoho.

Dan di bawah ini ada satu lagu daripada Ungu bertajuk SurgaMu yang dinyanyikan dan dirosakkan oleh chekgu di zaman muda² remaja dahulu..lala



Lirik dan Kod Gitar SurgaMu oleh Ungu

intro : Am Em F C Dm G C

Am Em
Segala yang ada dalam hidupku
F C
Kusadari semua milikMu
Dm G C
Ku hanya hambaMu yang berlumur dosa

**
Am Em
Tunjukkan aku jalan lurusMu
F C
Untuk menggapai SurgaMu
Dm G C
Terangiku dalam setiap langkah hidupku

Bridge :

F Em
Karena… Kutahu…
F G
Hanya Engkau… Tuhanku…

Reff :

Am Em
Allahu Akbar
F C
Allah Maha Besar
Dm G C
Ku memujaMu di setiap waktu
Am Em
Hanyalah padaMu
F C
Tempatku berteduh
Dm G C
Memohon ridho dan ampunanMu


Nota Ringkas : Esok ke sekolah lagi, menghabiskan LADAP terakhir..Waduh².
Bagus Sangat ke Lagu dari Indonesia?

{ 22 comments.. read them below or add one }

misyamissyou misyamissyou 24 July, 2010
lagu diorg kan lagu jiwang..hehee..org malaysia jiwang kot..
kobEj0rdan~ kobEj0rdan~ 24 July, 2010
dorg pakai pelaris kot:)
lagu dorg simple n sedap la, bkn radio nk sgt mainkan lgu diorg, tp pendengar2 y request:P

btw, visit my blog k, entry baru utk wanita:P
AROL DSHW AROL DSHW 24 July, 2010
artis-artis Indonesia ada aura kot. hehe. :D
lagu-lagu Indonesia arol layanlah jugak, tapi kalau drama Indonesia... tak layan langsung!
bila buka tv, rasa macam stesen tv Indonesia pulak. drama Indonesia berderettt.

*lari topik. hehe. :)
LIPISLADY LIPISLADY 24 July, 2010
Assalamualaikum,
Ada gak sesetangah lagu Indon yang bagus, macam Selimut Putih tu ehheeh...gurau aja...
a kl citizen a kl citizen 24 July, 2010
peluang nak jadi penyanyi di sana susah, sebab rakyatnya ramai sangat, jadi hanya yang berkreatif tinggi dan bakat besar sahaja yang dikenali

berbanding di Malaysia yang rakyatnya kurang berbanding di Indon, peluang lebih besar untuk dikenali, jadi yang gitu2 je pun boleh jadi penyanyi dan cipta lagu

cuba banding Malaysia dan Brunei yang lebih kecil jumlah penduduknya

akibatnya
mutu lagu Indon dan hasil kerja mereka memang berkualiti

pendapat setengah sen dari saya

http://klcitizen.blogspot.com/2010/07/apa-lagi-yang-hendak-dikejar.htmlhttp://klcitizen.blogspot.com/2010/07/apa-lagi-yang-hendak-dikejar.html
tengku_fir21 tengku_fir21 24 July, 2010
ermm..
saya cuma minat lagu dan senikata sahaja...
senikakata yang biasa tapi susun atur perkataan yang indah dan baik lagu yang tk meleret-leret bunyi...
farra8979 farra8979 24 July, 2010
lagu diaorg kan simple n senang peminat nk ingat.. sbb tu ramai yg suker.. ^_^
RHEA RHEA 24 July, 2010
assalamualaikum cikgu,
cikgu suka lagu ke?
nak pelawa cikgu join pertandingan di blog kami..
silakan..
CERITA BERILHAMKAN LAGU
JHaZKiTaRo JHaZKiTaRo 24 July, 2010
salam ukhwah.. blog hopping.. ada masa, jemput ziarah blog hamba jika berminat nak baca TRAVELOGUES IN 45 COUNTRIES.. :)
farhanaDr farhanaDr 24 July, 2010
Saya salah sorang peminat lagu Indonesia.. Kira macam kipas susah mati.. Huhu.. Especially band-band dari Indonesia.. Lagu mereka lain dari yang lain.. Band-band yang punye lagu best selain Dewa 19, Ungu, Padi, yang terbaru Armada Band, Rama Band, Repvblik.. Sangat best.. :)
sahromnasrudin sahromnasrudin 25 July, 2010
aku minat Sheila On 7 zaman lagu Dan sedang popular..diakui kualiti depa memang best..depa bukan buat lagu style syok sendiri..depa bukan cari glemer..depa bukan buat kontroversi..depa carik makan..bagi anak minum susu dgn duit nyanyi..bagi bini makan nasik dgn duit nyanyi..sebab tue, depa jujur dlm berkarya..
Kujie Kujie 25 July, 2010
suka juga sebab kebanyakkan lagu mereka sedap didengar dan liriknya berseni...menyentuh hati
Anonymous Anonymous 08 August, 2010
salam..
band dri indonesia buat lirik mlalui jiwa..
sbb tu smua org mrasa aura tu..
lirik simple..pnuh nsihat..n de yg islamik
lastly..jujur..
lirik2 tu bkn je crita tntg mrka tp tntg dunia realiti..mnusia sndiri lalui crita dlm lirik itu sbb tu mrk blh ngam ngan lgu dri band indon..
jom dgr lgu Kepompong-U sindentosca
Anonymous Anonymous 04 September, 2010
semenjak dua menjak ni anti indon yer...walaupun crita best lagu pun best..tapi disebabkan dah anti....x blehbuat pe
Anonymous Anonymous 21 January, 2013
musik itu universal...



dan sebagian besar orang indonesia memiliki darah seni..
Anonymous Anonymous 21 January, 2013
suka lagu indon. especially judika 'TAPI BUKAN AKU' dan rumor 'BUTIRAN DEBU'. super beeest!!!! dengar 1000 kali pon tak bohsan.
ben ben 04 April, 2013
suka lagu cakra khan - harus terpisah. terbaeeek..!
Rose Rose 12 April, 2013
saya suka lagu dari Indonesia,kerana Tanah air saya, saya juga suka Dato Siti Nurhaliza dan Search
Anonymous Anonymous 24 August, 2013
jer ler nyer lar kot siot plak plak ngok ngok kah kah kah...
tulus demplon tulus demplon 11 January, 2016
untuk industri musik dan seni ...indonesia bisa jadi contoh....tapi dalam hal mensejahterakan rakyatnya Malaysia lebih baik...maka saling belajarlah......! masalah ambalat biarkan saja jd wilayah mati tak dihirau...dari pada jd alasan buat perang...Rusia dan Jepang sampai saat ini blm jg perang....cam tue ke...? hehehe
leon rerinsyah leon rerinsyah 08 February, 2017
Musik malaysia juga bagus kok,amy search dan siti nurhaliza sampai sekarang tetap di kenal lagu-lagunya walaupun generasi anak indonesia tahun 2000an...kenapa sekarang lagu malaysia susah masuk indonesia??
1. Bukan karena di larang oleh pemerintah tapi karena emang murni selera..sebenarnya orang indonesia suka lagu yang mempunyai ciri khas,makanya amy search dan siti terkenal di indo..jadi buat band malaysia yang mau berkarir di indo tetaplah jadi melayu,jaga identitas bangsa dan negara kalian..karena itu yang sebenarnya kami suka
2. Susah masuk indo karena persaingan di indo ketat banget,dengan 250 juta penduduk,hanya yang berbakat dan berkualitas yang bisa bertahan di industri musik indonesia,jadi banyak band2 yang tidak bisa bersaing akhirnya bubar dan hilang..bagaimana lagu malaysia mudah masuk indo ketika band indonesia yang lebih familiar dari segi bahasa dan keunikan saja tidak bisa bertahan di ketatnya persaingan..

Kita tidak pernah boikot lagu apapun,karena kita negara demokrasi,rakyat berada di atas kakinya sendiri,dan kita bisa menurunkan seorang presidenpun seperti tahun 1998..
Jadi jg salah paham ya teman2 ku dari malaysia kita selalu terbuka dg lagu2 luar termasuk malaysia..