Salam..

Rasanya ramai yang tahu ada 'blogger hebat' kat luar sana memanggil blogger² picisan yang menggunakan blogspot adalah blogger sampah. Kalau yang tak tahu tu takpela, buat² je tak tahu..hehe..Hebatnya dia memberi gelaran kepada kita ya! Mungkin disebabkan terlalu mudah untuk seseorang membina blog secara percuma menggunakan blogspot. Dan mungkin juga blogspot tak sehebat wordpress!

Apa² pun rasanya perkataan sampah tu terlalu hina. Bukan semua yang menggunakan blogspot menghasilkan entri² sampah. Ada yang berdakwah, ada yang memberi info dan lain² lagi yang positif. Jangan ingat kita hebat, semua orang kenal kita, kita boleh panggil orang lain sampah!

Blogger makin lama semakin canggih, walaupun tak secanggih wordpress yang ada plugin bagai tu. Yang terbaru adalah statistik blog kita dah ada dalam blogger in draft. Tak perlu lagi bergantung sepenuhnya kepada analitik nuffnang. Tetapi untuk lihat 'wang' kita, mestilah melalui analitik nuffnang..hehe


pastikan anda log in dalam blogger in draft. Perhatikan ada perkataan stats. Klik la situ, jangan malu².

Antara paparan² yang anda akan lihat.

sumber trafik ( Referring URLs, Referring Sites dan Keywords) dalam satu halaman.


pageviews bagi setiap post

dan pelawat kita menggunakan browser mana. Penting untuk kita setting blog kita..hehe

Dah makin canggih kan? Agak² sampah lagi tak? hoho

48 Comments

  1. hahaha....lantaklah diorang nk cakap apa pun cekguuu.... buat pe nk bazir duit, dah menda FREE ada...hehehee.. :)

    ReplyDelete
  2. x faham kenapa perlu dikatakan sampah?
    huhuhu~

    ReplyDelete
  3. uish, ada ke yang smpai cakap camtu..ak rsa yang lg peting content blog tu..kn?

    ReplyDelete
  4. uish... sape cakap sampah tuh? hehehe nak shoot dia bleh? ahaks~

    ReplyDelete
  5. uish... sape cakap sampah tuh? hehehe nak shoot dia bleh? ahaks~

    ReplyDelete
  6. assalamualaikum....cikgu? sapa yg cakap? jom ar kita bawa dia humban dalam laut..hehe..

    wah...blogger draf nie memamng bagus

    ReplyDelete
  7. ada tak 'benda' yang akhirnya tak menjadi sampah?
    dan jangan lupa ada sampah yang lebih berguna daripada benda yang canggih

    ReplyDelete
  8. blogger is good.. but perhaps not the best.. =)

    ReplyDelete
  9. mungkinkah wordpress smakin tak laku?..haha

    ReplyDelete
  10. bia la cikgu dorg nak ckp ape.. yg penting blogspot x perlu byr domain ke ape ke... huhu

    my recent post:
    juara mentor ke-4

    ReplyDelete
  11. belog saye belog sampah. yang ada dalam tu cuma duit nuff RM2.25 dan hasil karya RM50 dan hasil cerpen tak seberapa yang sampai sekarang cek belum sampai lagi. terima kaseh kerana sudi lawat saye yang pakai blogspot ni.. (ucapan kalau orang tu sampai sini..)

    [isu ni dah lama kan? dah lupa la siapa yang cakap blogspot blog sampah tuh.. kalau tak nak jugak share2.. sharing is caring kan??]

    ReplyDelete
  12. ye ke sampah..byk yg dipelajari dari blog..
    cthnya kite pandai masak pun sbb belajar dr blog kekawan..keh..keh..(ingat makan jer...)

    ReplyDelete
  13. blog sampah.... panggil le apa yang diaorang suka.... janji ada orang baca dan niat kita untuk berkongsi....

    Tak Boleh Ping Gengblogger?

    ReplyDelete
  14. salam singgah,

    hmm.. bila diri dah terasa hebat, mula lah nak mendongak ke langit saje, sampai terlupa bumi yg dipijak.. :-)

    ReplyDelete
  15. ish..
    sape yg ckp tu..
    huk2 mmg mlut xde insuran >_<

    ReplyDelete
  16. ek eleh..depa kata sampah? hamboihhh.. ade yg nak kena cili mulut tuuuu..ikut suka depa lah, asalkan kita bahagia d samping rakan2 maya sudey..kan..kan..

    ReplyDelete
  17. x baik betul ler orang tu...
    sesampah blogspot pun banyak aper info berguna..
    rasanya kebanyakan mom united tu guna blogspot...
    so sampah tang maner kalu pelbagai info berguna sharing together...
    lantak dowang, kita wat blog pun utk kegunaan peribadi, utk tatapan masa tua, utk anak2 tilik nanti..huhhu

    ReplyDelete
  18. N@m@n,
    Apa kriteria yg mereka tu gunakan untuk menyatakan blog kita sampah?

    Blog saya juga pernah dinilai sebagai sampah. Saya tak ambil peduli pun!

    Sebenarnya, mereka boleh menilai, tetapi mereka tidak ada hak menentukan blog kita ni sampah.

    Mungkin mereka ni tak tahu langsung tentang etika berkomunikasi melalui blog.

    Apabila mereka menilai blog orang lain sebagai sampah, itu membuktikan bahawa mereka semenang nya tidak tahu berblog.

    ReplyDelete
  19. setuju-setuju
    lagi pun tak semua blog yang guna domain sendiri best utk dibaca

    ReplyDelete
  20. wow...dah makin canggih...

    sampah ke??? ramai gak yg baca rasanya kan...

    ReplyDelete
  21. alah, tu hanya provokasi alam maya, jangan di layan orang cam tu, nanti makin menjadi daaa...

    btw, blog ni utk kite enjoy kan... =)

    ReplyDelete
  22. jangan pedulikan...
    teruskan je cara hidup kita , yang penting tak mintak duit sesen pun dari sesiapa atau menyusahkan sesiapa....kan. mana yang bermanafaat kita ambik, yang tidak kita ketepikan je. hidup ini sebenarnya mudah je

    ReplyDelete
  23. kerana nila setitik rosak susu sebelanga.

    ReplyDelete
  24. at least blogspot semakin canggih n free! ahahahahhaha

    ReplyDelete
  25. blog kita daftar...kita punya...lantaklah apa kita nak tulis nak baca ke x nak baca ke siapa peduli kan...

    ReplyDelete
  26. salam cikgu.. baru perasan ada stats ni.. tak yah susah2 tengok kat nuffnang..

    ~~saya dah follow cikgu~~

    ReplyDelete
  27. @Ery Farieha


    bau busuk macam sampah kot..eheh

    ReplyDelete
  28. @DaHLia

    betul DJ..janji trafik beriiiiiiiiiiiiibuuuuuuuu kan..hehe

    ReplyDelete
  29. @kaizen shinobi

    tak baik woo..hoho..biarkan si Luncai terjun dengan labu²nya

    ReplyDelete
  30. @Amir Izzat

    biarlah rahsia..hehe

    bagus kan?

    ReplyDelete
  31. @cikgu isza

    duit tak jadi sampah kot..hoho

    itulah, ada gunanya juga sampah tu..

    ReplyDelete
  32. @Yorke Kun

    maybe WP still the best..

    ReplyDelete
  33. @zairie

    pandainya zairie...huhu

    ReplyDelete
  34. @hanis aleeya

    dah lama..dia pun dah mintak maaf(selalu wat kecoh pastu mintak maaf..)

    ReplyDelete
  35. @nuanza

    pandai berblog pun sebab ada blog kan?hehe

    ReplyDelete
  36. @Sharinginfoz

    harap² ada kebaikan dari perkongsian tu kan?

    ReplyDelete
  37. @Suliana

    dia rasa dia hebat sangat..nak buat macam mana..;)

    ReplyDelete
  38. @ahsfantasy24

    entah, income beribu dari blog, mulut tak diinsurankan..hehe

    ReplyDelete
  39. @sally

    dia bahagia kot kata orang camtu..hoho

    ReplyDelete
  40. Alah...macam tu plak...yang penting konten dia...yang blogspot ni boleh berjaya juga pe...cari la contoh2 yang boleh dibuat mentor...hehe

    ReplyDelete
  41. Salam. Aku tak rasa macam tu.
    Dulu pun aku guna blogspot.
    Aku rasa, ramai pengguna wordpress self hosted bermula dgn blogspot dulu.

    Secara jujurnya, paling ketara, ramai pengguna blogspot yang buat personal blog yg hanya sesuai utk diri sendiri shj, berlainan pula dgn yg hosting sndr, diorg lebih fokuskan kepada info berguna, mungkin sebab berbayar. Bukan takde pengguna blogspot yg ada blog informative dan mantap, cuma mmg tak terbilang dgn jari ramainya yg tulis blog untuk bacaan diri sendiri sahaja.
    Benda free, nak tulis 10 blog pun org tak kisah.

    Maaf kalau ada sesiapa terasa ye, tapi aku tau ramai blog2 blogspot yg bagus dan traffik kencang.

    ReplyDelete
  42. Btw, skg bukan setakat blogger in draft je, tapi da ada visitor counter, widget page view dan spam filter. Saya pun jeles gak. Hehe.

    Cuma mungkin kekurangn blogspot, kita tak blh tweak byk2 sebab blogspot taknak reveal code diorg. Pakai wordpress self hosted juga bahaya, tak pandai jaga, senang kena hack. Blogspot tak yah risau sgt, asal password strong, mmg susah gle nak hack. Hehe. Kalau wp, blh kena hack via mysql injection, ddos, via ftp etc. Kalau salah tlg betulkan

    :)

    ReplyDelete
  43. salam semua..
    senang2 mari pakat tengok blog saya...

    http://www.myglobalnetworks.com

    ReplyDelete

Post a Comment

Previous Post Next Post