Blogger Blogspot Sampah?

Salam..

Rasanya ramai yang tahu ada 'blogger hebat' kat luar sana memanggil blogger² picisan yang menggunakan blogspot adalah blogger sampah. Kalau yang tak tahu tu takpela, buat² je tak tahu..hehe..Hebatnya dia memberi gelaran kepada kita ya! Mungkin disebabkan terlalu mudah untuk seseorang membina blog secara percuma menggunakan blogspot. Dan mungkin juga blogspot tak sehebat wordpress!

Apa² pun rasanya perkataan sampah tu terlalu hina. Bukan semua yang menggunakan blogspot menghasilkan entri² sampah. Ada yang berdakwah, ada yang memberi info dan lain² lagi yang positif. Jangan ingat kita hebat, semua orang kenal kita, kita boleh panggil orang lain sampah!

Blogger makin lama semakin canggih, walaupun tak secanggih wordpress yang ada plugin bagai tu. Yang terbaru adalah statistik blog kita dah ada dalam blogger in draft. Tak perlu lagi bergantung sepenuhnya kepada analitik nuffnang. Tetapi untuk lihat 'wang' kita, mestilah melalui analitik nuffnang..hehe


pastikan anda log in dalam blogger in draft. Perhatikan ada perkataan stats. Klik la situ, jangan malu².

Antara paparan² yang anda akan lihat.

sumber trafik ( Referring URLs, Referring Sites dan Keywords) dalam satu halaman.


pageviews bagi setiap post

dan pelawat kita menggunakan browser mana. Penting untuk kita setting blog kita..hehe

Dah makin canggih kan? Agak² sampah lagi tak? hoho

{ 48 comments.. read them below or add one }

DaHLia DaHLia 05 July, 2010
hahaha....lantaklah diorang nk cakap apa pun cekguuu.... buat pe nk bazir duit, dah menda FREE ada...hehehee.. :)
Ery Farieha Ery Farieha 05 July, 2010
x faham kenapa perlu dikatakan sampah?
huhuhu~
faiz faiz 05 July, 2010
uish, ada ke yang smpai cakap camtu..ak rsa yang lg peting content blog tu..kn?
kaizen shinobi kaizen shinobi 05 July, 2010
uish... sape cakap sampah tuh? hehehe nak shoot dia bleh? ahaks~
kaizen shinobi kaizen shinobi 05 July, 2010
uish... sape cakap sampah tuh? hehehe nak shoot dia bleh? ahaks~
Amir Izzat Amir Izzat 05 July, 2010
assalamualaikum....cikgu? sapa yg cakap? jom ar kita bawa dia humban dalam laut..hehe..

wah...blogger draf nie memamng bagus
cikgu isza cikgu isza 05 July, 2010
ada tak 'benda' yang akhirnya tak menjadi sampah?
dan jangan lupa ada sampah yang lebih berguna daripada benda yang canggih
kenwooi kenwooi 05 July, 2010
blogger is good.. but perhaps not the best.. =)
Yorke Kun Yorke Kun 05 July, 2010
mungkinkah wordpress smakin tak laku?..haha
zairie zairie 05 July, 2010
bia la cikgu dorg nak ckp ape.. yg penting blogspot x perlu byr domain ke ape ke... huhu

my recent post:
juara mentor ke-4
hanis aleeya hanis aleeya 05 July, 2010
belog saye belog sampah. yang ada dalam tu cuma duit nuff RM2.25 dan hasil karya RM50 dan hasil cerpen tak seberapa yang sampai sekarang cek belum sampai lagi. terima kaseh kerana sudi lawat saye yang pakai blogspot ni.. (ucapan kalau orang tu sampai sini..)

[isu ni dah lama kan? dah lupa la siapa yang cakap blogspot blog sampah tuh.. kalau tak nak jugak share2.. sharing is caring kan??]
nuanza nuanza 05 July, 2010
ye ke sampah..byk yg dipelajari dari blog..
cthnya kite pandai masak pun sbb belajar dr blog kekawan..keh..keh..(ingat makan jer...)
Sharinginfoz Sharinginfoz 05 July, 2010
blog sampah.... panggil le apa yang diaorang suka.... janji ada orang baca dan niat kita untuk berkongsi....

Tak Boleh Ping Gengblogger?
Suliana Suliana 05 July, 2010
salam singgah,

hmm.. bila diri dah terasa hebat, mula lah nak mendongak ke langit saje, sampai terlupa bumi yg dipijak.. :-)
ahsfantasy24 ahsfantasy24 05 July, 2010
ish..
sape yg ckp tu..
huk2 mmg mlut xde insuran >_<
sally sally 05 July, 2010
ek eleh..depa kata sampah? hamboihhh.. ade yg nak kena cili mulut tuuuu..ikut suka depa lah, asalkan kita bahagia d samping rakan2 maya sudey..kan..kan..
BIONIC WOMEN BIONIC WOMEN 05 July, 2010
x baik betul ler orang tu...
sesampah blogspot pun banyak aper info berguna..
rasanya kebanyakan mom united tu guna blogspot...
so sampah tang maner kalu pelbagai info berguna sharing together...
lantak dowang, kita wat blog pun utk kegunaan peribadi, utk tatapan masa tua, utk anak2 tilik nanti..huhhu
mantan mantan 05 July, 2010
N@m@n,
Apa kriteria yg mereka tu gunakan untuk menyatakan blog kita sampah?

Blog saya juga pernah dinilai sebagai sampah. Saya tak ambil peduli pun!

Sebenarnya, mereka boleh menilai, tetapi mereka tidak ada hak menentukan blog kita ni sampah.

Mungkin mereka ni tak tahu langsung tentang etika berkomunikasi melalui blog.

Apabila mereka menilai blog orang lain sebagai sampah, itu membuktikan bahawa mereka semenang nya tidak tahu berblog.
Hassanah Hassanah 05 July, 2010
setuju-setuju
lagi pun tak semua blog yang guna domain sendiri best utk dibaca
Damia Aleesya & Damia Ayunie Damia Aleesya & Damia Ayunie 05 July, 2010
wow...dah makin canggih...

sampah ke??? ramai gak yg baca rasanya kan...
fiD fiD 05 July, 2010
alah, tu hanya provokasi alam maya, jangan di layan orang cam tu, nanti makin menjadi daaa...

btw, blog ni utk kite enjoy kan... =)
a kl citizen a kl citizen 05 July, 2010
jangan pedulikan...
teruskan je cara hidup kita , yang penting tak mintak duit sesen pun dari sesiapa atau menyusahkan sesiapa....kan. mana yang bermanafaat kita ambik, yang tidak kita ketepikan je. hidup ini sebenarnya mudah je
miss lolly a.k.a luvfareda miss lolly a.k.a luvfareda 05 July, 2010
kerana nila setitik rosak susu sebelanga.
nas nas 06 July, 2010
at least blogspot semakin canggih n free! ahahahahhaha
tarantula tarantula 06 July, 2010
blog kita daftar...kita punya...lantaklah apa kita nak tulis nak baca ke x nak baca ke siapa peduli kan...
s1t1 2uL41k4 s1t1 2uL41k4 07 July, 2010
salam cikgu.. baru perasan ada stats ni.. tak yah susah2 tengok kat nuffnang..

~~saya dah follow cikgu~~
n@m@n n@m@n 19 July, 2010
@Ery Farieha


bau busuk macam sampah kot..eheh
n@m@n n@m@n 19 July, 2010
@DaHLia

betul DJ..janji trafik beriiiiiiiiiiiiibuuuuuuuu kan..hehe
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@kaizen shinobi

tak baik woo..hoho..biarkan si Luncai terjun dengan labu²nya
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@Amir Izzat

biarlah rahsia..hehe

bagus kan?
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@cikgu isza

duit tak jadi sampah kot..hoho

itulah, ada gunanya juga sampah tu..
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@Yorke Kun

maybe WP still the best..
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@zairie

pandainya zairie...huhu
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@hanis aleeya

dah lama..dia pun dah mintak maaf(selalu wat kecoh pastu mintak maaf..)
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@nuanza

pandai berblog pun sebab ada blog kan?hehe
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@Sharinginfoz

harap² ada kebaikan dari perkongsian tu kan?
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@Suliana

dia rasa dia hebat sangat..nak buat macam mana..;)
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@ahsfantasy24

entah, income beribu dari blog, mulut tak diinsurankan..hehe
n@m@n n@m@n 23 July, 2010
@sally

dia bahagia kot kata orang camtu..hoho
rashid rashid 24 September, 2010
Alah...macam tu plak...yang penting konten dia...yang blogspot ni boleh berjaya juga pe...cari la contoh2 yang boleh dibuat mentor...hehe
Affan Ruslan Affan Ruslan 12 October, 2010
Salam. Aku tak rasa macam tu.
Dulu pun aku guna blogspot.
Aku rasa, ramai pengguna wordpress self hosted bermula dgn blogspot dulu.

Secara jujurnya, paling ketara, ramai pengguna blogspot yang buat personal blog yg hanya sesuai utk diri sendiri shj, berlainan pula dgn yg hosting sndr, diorg lebih fokuskan kepada info berguna, mungkin sebab berbayar. Bukan takde pengguna blogspot yg ada blog informative dan mantap, cuma mmg tak terbilang dgn jari ramainya yg tulis blog untuk bacaan diri sendiri sahaja.
Benda free, nak tulis 10 blog pun org tak kisah.

Maaf kalau ada sesiapa terasa ye, tapi aku tau ramai blog2 blogspot yg bagus dan traffik kencang.
Affan Ruslan Affan Ruslan 12 October, 2010
Btw, skg bukan setakat blogger in draft je, tapi da ada visitor counter, widget page view dan spam filter. Saya pun jeles gak. Hehe.

Cuma mungkin kekurangn blogspot, kita tak blh tweak byk2 sebab blogspot taknak reveal code diorg. Pakai wordpress self hosted juga bahaya, tak pandai jaga, senang kena hack. Blogspot tak yah risau sgt, asal password strong, mmg susah gle nak hack. Hehe. Kalau wp, blh kena hack via mysql injection, ddos, via ftp etc. Kalau salah tlg betulkan

:)
MJ MJ 23 March, 2011
salam semua..
senang2 mari pakat tengok blog saya...

http://www.myglobalnetworks.com