Jawapan Nuffnang Mengenai Iklan Arak (Apa Itu CPA Ads?)

Ramai yang tertanya-tanya iklan merah tu buffered ke? Asyik ada je kat blog. Sebenarnya tu iklan baru dari nuffnang, iaitu CPA.

Apa itu iklan CPA?

Saya cuba tulis apa yang saya faham secara ringkas. Ada salah silap tolong betulkan.

Cost Per Action (CPA) diwujudkan disebabkan tak semua nuffnangers mempunyai iklan yang berjalan sepanjang masa. Jadi pihak nuffnang telah mengambil inisiatif di mana dengan iklan CPA, anda mendapat ganjaran setiap kali ada tindakan tertentu yang diinginkan oleh pengiklan berlaku di blog anda. Misalnya produk yang diiklankan dibeli atau, borang pendaftaran yang diiklankan di blog anda diisi.

Ganjaran yang diberi bergantung kepada kesukaran, bermula dari RM1 hingga RM50.

Contoh CPA yang ada kat blog saya sekarang adalah diskaun 36% untuk gelanggang futsal semasa PEAK HOURS di FOOTY FUTSAL, Taman Megah


Sekiranya ada orang membeli dari blog saya, maka saya akan dapatlah duit ganjaran tu..hehe. Di bawah contoh earnings dari CPA Ads, sebelum timbulnya iklan arak tu semalam.


Berbalik kepada iklan CPA arak yang lepas, saya ada ajukan soalan kepada pihak nuffnang.


Saya sembunyikan soalan tu sebab nanti kantoi English broken, walaupun MUET band 4 ;p

Dan ini jawapannya

Hi cikgu naman the great teacher (;p),

A thousand apologies as this was a technical error on our end. We have taken the necessary action to stop serving the ad campaign and working on a better solution to prevent this from happening again. Rest assured that no earnings from this CPA ad will be credited to anyone as it has been voided on our end.

Apologies again for this matter.

Cheers,
Robb Chew
Blogger Relations

Nuffnang Sdn Bhd

Satu kesilapan teknikal, dan yang penting earning yang kita dapat dari situ dipotong balik. Tindakan yang sangat melegakan kan?

Tak cukup dengan yang itu, dapat lagi emel daripada Teoh Xinxian

Hi cikgu naman yang malas update,

Hope this email finds you well.

We happened to come across your blog post regarding the publishing of alcohol-related ads on your blog, and would like to apologise for this oversight. MilkADeal is a group buying site that promotes deals from various businesses in general such as clothes, gadgets, food and drinks but it so happens that the deal they are currently having is alcohol brand related. It was saddening for us to find out that you were affected by this despite our efforts to filter the ads so that none of our bloggers who are not comfortable with this carry the ads in their blogs.

Thus, we have canceled the ad for the deal concerned as soon as we found out to ensure there will be no more conflict of interest for you and your readers or any other blogs out there while we look into the system to ensure that this does not happen again in the future.

Thank you for sharing this with us as it takes active bloggers such as yourself to improve our blogging community. Only with bloggers like yourself, are we able to strive to be a better blogging community in Malaysia. Thank you.

--
Cheers,
Teoh Xinxian
Blogger Relations
Nuffnang Sdn. Bhd.

Terima kasih Teoh, kerana baca entri saya itu, terima kasih juga atas puji-pujian di perenggan terakhir tu, harap² ikhlas lah..hehe

0 comment... add one now