Teknik Mudah dan Pantas Hafal/Ingat Sifir -E-Sifir

on Sunday, January 2, 2011

Kepada sesiapa yang nak ajar anak-anak ataupun pelajar-pelajar mengingati sifir dengan cara yang agak mudah dan pantas, bolehlah guna kaedah e-sifir yang telah dicipta oleh seorg guru (tak ingat dah nama dia)..

Kaedah ni agak menarik dan senang diajar tetapi ia memerlukan pelajar mengingati langkah² tertentu..

Di bawah ada sedikit snapshot daripada power point teknik² hafal sifir secara mudah itu.






Bila teknik e-sifir ni dah dikuasai, pesan kepada pelajar² supaya bila dapat je kertas soalan Matematik, terus tulis sifir² tersebut dia atas kertas soalan. Senang nanti hanya rujuk je kepada sifir² tersebut bila nak jawab soalan yang memerlukan penggunaaan sifir.

Tapi kaedah ni terhad kepada sifir 5-9 sahaja. Tak pasti sama ada masih ada untuk sifir² yang lain atau tidak

Untuk memahaminya dengan lebih jelas, bolehah download kat bawah ni, hanya format power point. InsyaAllah senang difahami oleh kita orang tua² ni..hehe


Nota Ringkas : Teringat dulu masa sekolah rendah agak lemah dalam mengingati sifir. Rasa macam nak lari ke toilet setiap kali masa Math..Sekarang ajar Add Math..keh keh


Kuasai Matematik Ilmu Campur, Tolak, Darab & Bahagi dalam Masa Kurang 10 Saat Tanpa Menggunakan Kalkulator !


Ada berita baik bagi murid² dan pelajar, ada seorang guru matematik mencipta kaedah menguasai ilmu asas matematik dengan mudah. Boleh baca maklumat lanjut yang ada di pautan bawah. Sila klik.


Ranking: 5
 
© Hidup Ini Suatu Pembelajaran All Rights Reserved