Jangan Tinggalkan Menulis Dalam Jangkamasa Lama

Ingatkah lagi macam mana rasanya nak menulis sewaktu hari pertama persekolahan? Setelah cuti akhir tahun selama hampir dua bulan?

Atau semasa di Kolej/Universiti? Bila kembali ke kuliah selepas cuti sem yang panjang?


Bila kembali nak menulis setelah sekian lama tak menulis, akan rasa kekok dan agak berat nak mulakan menulis. Adakah ia terjadi kepada saya sahaja? hehe

Momentum
Momentum is a commonly used term in sports. A team that has the momentum is on the move and is going to take some effort to stop. A team that has a lot of momentum is really on the move and is going to be hard to stop. Momentum is a physics term; it refers to the quantity of motion that an object has. A sports team that is on the move has the momentum. If an object is in motion (on the move) then it has momentum.
sumber

Kita kena sentiasa bergerak untuk mewujudkan momentum sebagaimana takrifan di atas. Sama juga macam blogging, kena sentiasa menulis (update) untuk mengekalkan rentak berblog. Dengan kata lain, sekiranya kita tidak menulis dalam jangka masa yang lama, kita kehilangan momentum menulis. Jadi mungkin itulah yang terjadi pada saya bila lama tak menulis entri. Bila nak hadap blog rasa berat je, last² scroll atas scroll bawah pastu off laptop..hehe


Pengekalan momentum amat penting dalam menulis ni. Sekurang-kurangnya 2,3 hari sekali update lah sekali kan?

Macam lama sangat je tinggal blog, padahal tak sampai seminggu pun lagi..hehe.

Perhatian : Ini bukan entri belajar Fizik. ;)

0 comment... add one now